Agenda

Datum: Vrijdag 18 November 2016
Uur: 20:00 - 22:00
Organisator:
Vrijzinnig ontmoetingscentrum

Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



VRIJZINNIG KORTRIJK NODIGT UIT…

DE KINDEREN VAN HERAKLES

toneelvoorstelling door het Nieuwpoorts Pan-Theater
(vertaling, bewerking en regie van Paul Houwen).

‘De Kinderen van Herakles’ van de Griekse tragedieschrijver Euripides werd geschreven in de vijfde eeuw voor onze tijdrekening.

Herakles is een halfgod die in Argos woont, een stadstaat in de Peloponnesos op het Griekse vasteland. De koning van Argos, Eurystheus, is jaloers op de legendarische kracht en slimheid van Herakles (in het Frans Hercule). Na de dood van Herakles zint koning Eurystheus op wraak: hij straft de kinderen van Herakles door ze uit Argos te verbannen. Ze vluchten onder begeleiding van Iolaos, de beste vriend van Herakles, en Alcmene, de moeder van Herakles. Deze treurige groep politieke vluchtelingen wordt nergens geaccepteerd. Uit elke stadstaat van Griekenland worden ze weggejaagd. Het toneelstuk begint op het moment dat ze aankomen in Marathon dat toen samen met Athene een confederatie vormde.
Voor de koning van Athene is de situatie duidelijk: hij vindt het zijn ethische plicht de vluchtelingen te accepteren…

Het stuk is bijzonder actueel: de kijker interpreteert de hele tijd het oude verhaal in een hedendaagse context. Doordat men zoveel dingen op het toneel ziet, die we ook vandaag in de journaals zien, kijkt men op dubbel plan. Het is een eigenaardige situatie: het PanTheater doet niet aan politiek theater, maar speelt een klassiek stuk. De toeschouwer maakt voortdurend connecties met het heden en doet daardoor zelf aan politieke interpretatie…

Acteurs: er staan 10 acteurs en 7 kinderen op het toneel. Er wordt ook live muziek gemaakt en gezongen.


  • Wanneer: vrijdag 18 november 2016 (om 20u – deuren open om 19u30)
  • Duur: het eerste deel duurt 50 minuten - na de pauze nog 40 minuten
  • Waar: Grote zaal VC Mozaïek (Overleiestraat 15a, Kortrijk)
  • Tickets:€ 10,00 (leden Mozaïek en/of huisvereniging) / € 12,00 (niet leden)
  • Reserveren kan via 056 37 16 15 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Organisatie: August Vermeylenkring, Humanistisch Verbond, Oudervereniging voor Moraal, Polyfinario, Uitstraling permanente Vorming, Willemsfonds, HuisvdMens Kortrijk & VC Mozaïek
    (met steun van IMD West-Vlaanderen)



terug naar kalender