header background image
 

  • vrijzinnig-zijn

Vrijwilligers

Vrijwilliger worden binnen de vrijzinnig humanistische gemeenschap: een zinvol engagement!
 
Onderzoek toont aan dat vrijwilligers langer leven en gelukkiger zijn. Als vrijwilliger ontmoet je nieuwe mensen. Je draagt de vrijzinnig humanistische waarden mee uit. Je draagt bij tot een warme samenleving. Vrijwilligerswerk is inspirerend en het versterkt je als mens.

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen de gemeenschap zijn groot. Het maakt niet uit of je jong of al wat ouder bent, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes. Je steekt graag een plechtigheid in elkaar of verricht liever administratief werk. Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en neem je deel aan vormingen. Jouw werk toont zichtbare resultaten. Hierdoor krijg je waardering, voldoening en zelfvertrouwen. Bij ontmoetingsmomenten leer je andere vrijwilligers kennen. Enthousiast gaan we samen verschillende uitdagingen aan.

Wil jij graag een verschil maken?
Misschien is vrijwilligerswerk bij ons dan wel iets voor jou?

Sprekers plechtigheden

We zoeken onder meer mensen die vrijzinnige plechtigheden (uitvaart, huwelijk, geboorte) willen helpen uitschrijven en/of uitspreken.
Een uitdaging vol variatie waarbij je mensen op heel bijzondere momenten in het leven kan bijstaan.
Jij bepaalt zelf welke taken je opneemt, wanneer, en voor welk type plechtigheid. Ook hoe vaak je dit doet.
Wij voorzien coaching en een gratis startopleidinEventuele individuele opleidingstrajecten zijn eveneens mogelijk. Alle verplaatsingsonkosten worden vergoed en een verzekering is voorzien. Kortom, we doen ons best om je maximaal te ondersteunen!

Al is het maar af en toe, je voelt meteen hoe waardevol het is om mensen op moeilijke of mooie momenten een passende bedding te bezorgen voor hun emoties!

Onthaalvrijwilligers

Het huisvandeMens zoekt ook vrijwilligers om mee de schouders te zetten onder het onthaal. Je bent het eerste aanspreekpunt voor bezoekers, neemt telefoons aan en volgt de mailbox op. Aanvullende administratieve taken kunnen ook, volgens de noodzaak en jouw ervaring. Zelfbeschikking telt bij ons, ook in het vrijwilligerswerk! Je hebt zelf inspraak in hoe vaak en hoeveel uur je komt. Wij zorgen voor ruggensteun met een opleiding, vergoeding van verplaatsingsonkosten en een verzekering.

Lijkt het iets voor jou?
Neem zeker even contact op voor meer informatie via de huizenvandeMens.

Je vindt onze vacatures ook op de website van Give a Day: https://www.giveaday.be/nl-be/organisatie/574


Verder kunnen de vrijzinnige centra en verenigingen ook steeds enthousiaste vrijwillige medewerkers gebruiken om hun activiteiten en projecten mee vorm te geven.

Susanne vond inspiratie bij het huisvandeMens:

Na de afscheidsplechtigheid van haar goede vriendin Carine, verzorgd door het huisvandeMens, besloot Susanne zelf afscheidsplechtigheden te schrijven. Ze vond de plechtigheid zo mooi dat ze vrijwilliger geworden is bij het huisvandeMens.

Susanne: "Haar begrafenis was een vrijzinnige, humanistische plechtigheid, net zoals ze dat zelf had gewenst. Die dienst heeft me zo aangegrepen, dat ik enkele maanden later een opleiding heb gevolgd bij het Huis van de Mens. Nu verzorg ik zelf vrijzinnige afscheidsdiensten. Ik ga naar families die iemand verloren hebben, praat met hen over de overledene, en schrijf een mooie afscheids-tekst voor de plechtigheid. Op die manier kan ik heel veel doen voor de nabestaanden."   

Artikel Libelle