Vrijzinnige informatie voor leerkrachten

In de bibliotheek van het huisvandeMens vind je boeken over zingeving, psychologie, relaties en seksualiteit, euthanasie, psychologie, filosofie,... Onder de noemer ‘sokken van de olifant’ bieden wij heel wat boeken, films en spelen aan over afscheid nemen, rouw en verdriet voor kinderen en jongeren. Ook de educatieve bordspelen Collage Kampung / Overleven op Overtuigingseiland kun je bij ons gratis ontlenen.
Neem een kijkje in onze catalogus op huisvandeMens | Colibris bibliotheeksoftware

In huisvandeMens Brugge vind je ook ’t MegaZijn. Dit onderdeel van de bibliotheek is een uitleenpunt voor leerkrachten (NCZ) op zoek naar educatief materiaal. De specifieke catalogus consulteren kan via https://www.megazijn.be/catalogus

Klasbezoek door huisvandeMens

Wat is vrijzinnig humanisme? Hebben jullie ook trouwfeesten? Waar put je troost uit als je niet in de hemel gelooft? Zijn alle vrijzinnig humanisten pro euthanasie? Dit zijn allemaal vragen die aan bod kunnen komen tijdens een klasbezoek door het huisvandeMens. Waar dit doorgaat, hoe lang het duurt en welke thema’s toegelicht worden, bespreken wij met jou op voorhand.
Vraag je klasbezoek zes weken voordien aan via https://demens.nu/diensten/info-en-educatie/voordrachten-vormingen-en-workshops/.

Basiswaarden van vrijzinnnig humanisme 

Je leerlingen alvast wegwijs maken in vrijzinnig humanisme kan met de hulp van het filmpje getiteld 'Wat vind jij belangrijk?'. In dit filmpje van deMens.nu worden de basiswaarden van het vrijzinnig humanisme belicht.

De informatie op onze pagina wat is vrijzinnig zijn kan ook nuttig zijn.

Levensvragen van jongeren

Wat is de zin van het leven? Waarom ben ik niet gelukkig? Waar wil ik naartoe? Dit zijn levensvragen waarmee jongeren kunnen worstelen. Bij het huisvandeMens kan iedereen vanaf 16 jaar gratis terecht voor een gesprek. Wij bieden een luisterend oor, vertrouwelijk, onbevooroordeeld en zonder taboes.

Ruim aanbod voor jongeren

Je bij het huisvandeMens affiches kan ophalen om de klas aan te kleden?
Wij meedoen aan YOUCA-dag? www.youca.be
Wij steeds op zoek zijn naar vrijwilligers? Vrijwilligers - Vrijzinnig West-Vlaanderen (vrijzinnigwestvlaanderen.be)
Jongeren stage kunnen lopen in het huisvandeMens? www.demens.nu/jobs
Al onze dienstverlening gratis is?

De Vlaamse Debatwedstrijd

Tijdens deze wedstrijd debatteren duo’s uit de derde graad secundair onderwijs over brandend actuele thema’s. Jij speelt een belangrijke rol in het klaarstomen, motiveren en coachen van je leerlingen. Ga in jouw klas aan de slag met de tools die je terugvindt op https://vlaamsedebatwedstrijd.be/. Of neem contact op met het huisvandeMens in je buurt voor een gratis workshop debatteren in jouw klas.

Activiteiten voor vrijzinnige jongeren

De huizenvandeMens, de ontmoetingscentra en de andere vrijzinnige organisaties zetten heel wat activiteiten op touw. Je vindt hier een kalender met de activiteiten in West-Vlaanderen en op de agenda van www.deMens.nu activiteiten in Vlaanderen.

Als je graag op de hoogte gehouden wordt, teken dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief vrijzinnig West-Vlaanderen en de nieuwsbrief van deMens.nu

Vrijzinnige magazines, informatieplatformen en meer nieuwsbrieven 

Binnen de vrijzinnige gemeenschap zijn ook een aantal leuke (twee of driemaandelijkse) magazines in omloop waar je je gratis kan op abonneren:

 • deMens.nu magazine
 • De Sprokkel (regio Westhoek Noord) - abonneren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Programmabrochure De Brug (regio Brugge) - je abonneren
 • Zoeklicht (regio Kortrijk) - abonneren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Rechtstreeks (regio Ieper) - abonneren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • De Fakkelkrant (regio Oostende) - abonneren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 • De Bredense Fakkel (regio Bredene) – abonneren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Informatieplatformen en nieuwsbrieven:

 • Website/Nieuwsbrief NCZ, PRIK digitaal, samenspel, fakkeltjes vzw: 

  www.nczedenleer.be   - www.rikz.be  
  Deze portaalwebsite van de Raad voor Inspectie en Kwaliteitszorg NCZ en deMens.nu geeft je info over leerplannen, lesimpulsen, actuele lees-, kijk- en doetips gelinkt aan het vak niet-confessionele zedenleer.

  www.prikncz.be 
  Een digitaal magazine voor jongeren tussen 12 en 14 jaar.

  www.samenspelncz.be 
  Voor leerkrachten lager onderwijs is er het vakdidactisch tijdschrift Samenspel. Op hun website kun je educatieve uitgaves en werkboekjes lentefeest 'Als ik groot ben' en feest vrijzinnige jeugd 'Onderweg' bestellen.

  www.fakkeltjes.be 
  Hier vind je info over de Fakkeltjeskrant (1e graad lager onderwijs), Fakkeltjesmagazine (2e graad) en Tienerfakkel (3e graad). Op hun website staan dossiers voor leerkrachten, onder andere rond Darwin. Voor de leerlingen zelf zijn er quizjes, strips,...

Vrijzinnige ontmoetingscentra

In de vrijzinnige centra ontmoeten vrijdenkers elkaar in een gezellige sfeer, tijdens diverse activiteiten. In Blankenberge, Bredene, Brugge, Harelbeke, Koksijde, Kortrijk, Menen, Oostende, Oostkamp en Waregem vind je een centrum. Je kan ook contact opnemen met het centrum in je buurt voor een klasbezoek. Steeds welkom!

SMBG (Stuurgroep Morele Bijstand voor gevangenen)

SMBG brengt jou in contact met een ex-gedetineerde die komt getuigen in de klas. Er is ook educatief materiaal ter beschikking, zoals ‘De Wandeling’. Dit bordspel geeft jongeren vanaf 10 jaar een inkijk in het dagelijks leven van een gedetineerde. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO)

Ben je op zoek naar educatief materiaal over seksualiteit? Of naar vorming over weerbaarheid, intimiteit, relaties en veilig vrijen? Neem dan contact op met het CGSO.
www.cgso.be

Partnerorganisaties

Cavaria - belangenverdediger van LGBTI+ mensen en koepel van LGBTI+ organisaties

De regenboogkoffers van Cavaria bevatten een schat aan educatief materiaal over diversiteit, gender en geaardheid. Elk huisvandeMens heeft een koffer voor het lager en voor het secundair onderwijs ter beschikking.
Welkom | çavaria (cavaria.be)

UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, VUB)

 CHangGEmakers zijn jongeren die met UCOS naar het buitenland trekken om zich onder te dompelen in de thema’s gendergelijkheid, seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Nadien getuigen ze in België over hun ervaringen van het land. Neem contact op met UCOS en nodig een CHanGEmaker uit in jouw klas (derde graad secundair).
www.ucos.be/change

Contact

De HuizenvandeMens in West-Vlaanderen 

De Vrijzinnige centra in West-Vlaanderen

De Vrijzinnige verenigingen in West-Vlaanderen