Een hart voor je medemens? Vrijheid, mensenrechten, ecologie, abortusrechten, kritisch denken, gelijkwaardigheid, allemaal los van religie, spreekt dat jou aan?

Dwaalzin: themaprojecten en activiteiten voor 18-30 jarigen

Dwaalzin is het platform van de vrijzinnige humanistische beweging waar jongeren van 18 tot 30 jaar kunnen participeren.

Sinds 2022 bundelen we al de projecten en activiteiten gericht naar jongeren onder de noemer Dwaalzin. De verschillende projecten worden thematisch aangepakt. We proberen maatschappijverandering teweeg te brengen op een positieve manier en zoeken verbinding met elkaar. De samenkomsten van Dwaalzin gebeuren veelal in de huizenvandeMens en de vrijzinnige ontmoetingscentra.  

Ontdek de tal van boeiende activiteiten via www.dwaalzin.nu en wil je meewerken aan projecten, kijk op Vacatures - Dwaalzin

Dwaalzin biedt een brede waaier aan projecten aan, met verschillende niveaus van engagement. Op deze manier kunnen deelnemende jongeren zelf kiezen hoe actief de rol is die ze opnemen binnen een project. De projecten gebeuren dus voor en door jongeren. Dwaalzin schopt al eens graag tegen de schenen om voor zoveel mogelijk jongeren een veilige ruimte te kunnen opeisen.

Dwaalzin komt op voor gelijkheid, zet zich in voor de LGBTQIA+ community, en vindt het belangrijk dat iedereen het recht heeft om hun eigen geloofsovertuiging te beleven. Individuele keuzevrijheid en maatschappelijke solidariteit zijn de hoekstenen van de werking. De jongerenconsulenten coachen jonge dwalers om hun passies en sociaal activisme optimaal te ondersteunen.

Dwaalzin zet in op de waarden van het vrijzinnig humanisme en gaat voor duurzame projecten die bijdragen aan een inclusieve maatschappij. Projecten die de ruimte geven aan jongeren om talenten te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. We gaan uit van gelijkwaardigheid en zelfbeschikking en streven naar een solidaire maatschappij waar iedereen welkom is. Hierbij vergeten we niet om een kritische blik te werpen op maatschappelijke ontwikkelingen.

In West-Vlaanderen coördineert jongerenconsulent Hilke De Smedt de projecten. Je kan steeds contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer info. In West-Vlaanderen gingen reeds de existentiële crisisavonden door met mogelijk vervolg. Deze gaven de ruimte aan jongeren om samen te komen en te praten over onderwerpen zoals eenzaamheid, fouten maken en spijt hebben, de rol van een job in je leven, op zoek gaan naar het perfecte leven, … met de medewerking van jonge projectvrijwilligers. Een project dat een iets hoger niveau van participatie vroeg /vraagt is Taboebrekers. Hierin zetten jongeren een heuse informatiecampagne op over verschillende maatschappelijke taboes. De editie van 2021 besprak grensoverschrijdend gedrag, mentale gezondheid, gender, kink, structurele discriminatie en alternatieve gezinsvormen. De tweede editie zit momenteel in de opstartfase.

Gesprekken 16+ in het huisvandeMens

16+ en nood aan een goed gesprek? Worstel je met een persoonlijke vraag of probleem? Vertel je verhaal aan een consulent van het huisvandeMens. De dienstverlening is laagdrempelig en kosteloos. Indien nodig helpen we je op weg naar gespecialiseerde hulpverlening.

HUJO - vrijzinnige humanistische jeugdbeweging

Humanistische Jongeren (HUJO) is een vrijzinnige humanistische jeugdbeweging in Vlaanderen en Brussel. De organisatie maakt deel uit van de deMens.nu, het netwerk van humanistische verenigingen. Zij organiseren landelijke kampen voor jongeren tussen 6 en 16 jaar, animator-, hoofdanimator- en instructeurscursussen, bieden ondersteuning aan diverse lokale groepen en organiseren regionale projecten.

Sinds 2014 organiseert Hujo ism partners de Debatwedstrijd, een debatwedstrijd voor Vlaamse Jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Deze debatwedstrijd werd in 2020 herwerkt naar 'De Vlaamse Debatwedstrijd'.

Jongerenontmoetingscentrum in Oostende en andere HUJO-afdelingen in West-Vlaanderen

Jongerenontmoetingscentrum (VJOC) De Kim Oostende 

De Kim biedt een thuis aan Oostendse jongeren die naar hartenlust willen gamen, een film kijken, poolen of gewoon willen chillen in de zetels onder vrienden. Voor informatie, advies of een babbel kunnen ze terecht bij de professionele werkkrachten. Zij betrekken de jongeren actief bij de initiatieven en besteden bijzondere aandacht aan maatschappelijk kwetsbare jongeren.

Langestraat 44a, 8400 Oostende

059 70 56 39 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.vjocdekim.be 

www.facebook.com/vjocdekim/

www.instagram.com/vjocdekim/

Polyfinario Kortrijk

Polyfinario is een vereniging voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar met leerkrachten zedenleer die de kar trekken. Met behulp van vrijwilligers en animatoren organiseren ze jaarlijks enkele vakanties en kampen en andere activiteiten zoals de Kidsday of een quizavond.

www.polyfinario.be   

www.facebook.com/Polyfinario-vzw-794581317324646/

JUMP Waregem

Dit is een jeugdvereniging van jongeren die maandelijks een café openhoudt in het vrijzinnig centrum Poincaré te Waregem. Ze bieden een verscheidenheid aan activiteiten aan zoals film, debat of een quiz en jaarlijks JUMProck. Ze organiseren sporadisch ook dagactiviteiten, zoals een jaarlijkse afvaart van de Lesse.

www.facebook.com/jump.vrijzinnigejongerenwaregem/

sParksfestival Ieper  

sParks is een eigenzinnig kleinschalig festival in het Hamiltonpark in Ieper. Laat je prikkelen door muziek, maar ook door inhoud. Het werd voor het eerst georganiseerd in zomer 2021, de volgende editie vindt plaats in 2023.

www.sparksfestivalieper.com

deMens.nu - vrijzinnig humanisme

Nog meer info voor jongeren? Die vind je op www.demens.nu/demens-nu/jongeren