Welkom voor een zingevend of zinzoekend gesprek

Loop je al een tijdje je onbehagen weg te drukken? Of zit je kniediep in de problemen en zak je steeds verder weg in jouw stille leed?
Vind je geen energie meer voor je tranen of krijg je je kwaadheid niet (meer) naar buiten gevloekt - laat staan verwerkt?
Of is het andersom, en laat je je innerlijke pijn juist loeihard knállen als een bom in je nabije omgeving?

Verdriet, angst, schaamte, woede, eenzaamheid, teleurstelling, verwarring, ongeloof… ’t Kan veel zijn voor een mens.
En voor heel wat mínder durft levensmoeheid de kop opsteken, met gítzwarte scenario’s in het hoofd.

Een luisterend oor voor jouw verhaal

Grote emotionele zwaarte kun je niet blijvend in je eentje dragen. Er zijn sterke schouders nodig die je op die momenten ondersteunen. En sterke schouders niet alleen!
In het huisvandeMens kan je terecht met je zorgen. Je bent er oprecht welkom voor een gesprek van mens tot mens. Een vrijzinnig humanistisch consulent luistert er met warmte en respect naar jou en geeft je ruimte om emoties te luchten.
Niets moet. Je krijgt de tijd en onze onverdeelde aandacht om op verhaal te komen. Jij staat centraal en geeft het tempo van het gesprek aan.
Zo gaan we samen op weg. Vooral leg jij dat moeilijke pad niet langer alleen af, je wordt gesteund en je mag stilstaan bij datgene wat jou raakt.

Praten helpt

Heb je behoefte of nood aan …
iemand die actief luistert en kíjkt naar wie jij bent als mens,
iemand die invoelt waar jij mee worstelt en samen met jou tracht knopen en kronkels te ontwarren,
iemand die niet oordeelt of veroordeelt, bij wie jij tot rust komt en mag zeggen wat je ten diepste denkt en voelt?
Dan ben je bij het huisvandeMens aan het thuisadres!
Samen met jou gaan wij op zoek naar zingeving, veerkracht en verbinding.

Gespreksbegeleiding volgens vrijzinnig humanistische waarden

Onze unieke gesprekshulpverlening vertrekt vanuit de waarden van het vrijzinnig humanisme en heeft oog voor jouw existentiële levensvragen.
Het uiteindelijke doel is niet om jou binnen onze hulpverlening vast te houden, maar juist om op het gepaste moment los te laten, in vertrouwen. Een gesprek kan alle richtingen uit en we schuwen geen enkele bestemming. Jij geeft richting en bepaalt in vrijheid.
Wij werken uiterst discreet en hebben beroepsgeheim.
Deze dienstverlening is op afspraak. Omdat wij iedereen gelijke kansen willen geven om te groeien als mens, is onze gesprekshulp bovendien kosteloos. Een afspraak maken kan telefonisch of via mail naar het huisvandeMens in je buurt of je kan ook gebruik maken van het online formulier:

>> Maak een afspraak voor een gesprek - deMens.nu

Vind een huisvandeMens in je buurt 

Campagnemateriaal najaar 2021

De affiche en postkaartjes thema gesprekken zijn op vraag te verkrijgen bij het huisvandeMens indien je de dienstverlening mee bekend wenst te maken.

Getuigenissen

"Wat ik uit deze gesprekken haal? Kracht, moed en hoop. Elke keer kom ik een stapje verder."

"Voor mij waren de gesprekken een baken, een lichtje in de donkere tunnel van woede, verdriet en zorgen. Ben nog altijd dankbaar daarvoor, heb daar ongelofelijk veel aan gehad....was mezelf kwijt!"

Lees meer gedeelde ervaringen

"Er is al veel op mijn pad geweest de voorbije 2 jaar...Dat bezorgt me verdriet. Ik ben niet meer samen met mijn vroegere vriend en lieve hond. Soms heb ik best heimwee naar die tijd samen. Het ontbreekt me aan kracht om mijn leven een nieuwe wending te geven."

"In het huisvandemens kan ik op verhaal komen en dat lucht enorm op."

"Ik ben blij dat ik terecht kon bij het huisvandeMens met mijn verdriet en ook met mijn nachtmerries. We losten het samen op, om dan tot rust te komen."

"Als ik het terug heel moeilijk had, moest ik mezelf soms overtuigen om naar het huisvandeMens te komen. Maar iedere keer had ik na het gesprek terug de moed om verder te gaan."

"Ze zeggen dat het went, de gaten in mijn hoofd. Het voelde als verdoofd. Bedankt voor je hulp. Het geeft me nieuwe moed. Even was ik de weg kwijt. Gelukkig kwam ik bij jou terecht."

"Vandaag toch een beetje een vreemd gevoel! Alsof ik nu echt op eigen benen moet staan! Ondertussen veel sterker geworden wel en gegroeid van een naïef, onzeker meisje tot een vrouw die eigen keuzes kan maken!"

"Bedankt om onze sherpa te zijn. Je hielp ons niet alleen ons verdriet te dragen, maar we konden ook heel wat herinneringen over hen die we missen telkens opnieuw delen met jou zodat we, nu we aan de eindmeet gekomen zijn, hun verlies een plaatsje in ons leven hebben kunnen geven."Rouw en verlies: een belangrijk gespreksthema

Omgaan met het verlies van een dierbare is een van de thema’s waarvoor je terecht kan bij het huisvandeMens. In open en vertrouwelijke gesprekken gaat de consulent samen met jou op weg, en staat hij of zij stil bij je vragen en verdriet.

Ondersteuning van rouwende kinderen en jongeren: De Sokken van de Olifant

Sommige kinderen en jongeren worstelen met verdriet om een verlies. Opa of oma die overlijdt, soms ook papa of mama, of een broer of zus, een vriendje. Ook andere vormen van verlies kunnen hun sporen nalaten: ziekte, echtscheiding, verhuis … Volwassenen weten niet altijd even goed hoe hiermee om te gaan. De huizenvandeMens bedachten hiervoor de Sokken van de Olifant, een vrijzinnig humanistisch begeleidingspakket op maat. Hiermee kunnen begeleiders – zoals (groot)ouders, leerkrachten, opvoeders – zelf aan de slag gaan om de kinderen in kwestie te ondersteunen. Rouwen doe je namelijk best in je vertrouwde omgeving.
Maak een afspraak met de consulent, doe je verhaal, en ontleen een pakket met informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek en/of films, werkvormen, etc. Sommige spulletjes kan je houden. Wanneer je het materiaal terugbrengt, is er de mogelijkheid tot nazorg. Ook tussentijdse gesprekken en verdere begeleiding zijn mogelijk.
Het project de Sokken van de Olifant richt zich ook naar leerkrachten, professionelen uit de zorg- en uitvaartsector en verenigingen zoals jeugdbewegingen en sportclubs.
Elk huisvandeMens heeft een uitgebreide bibliotheek, specifiek gericht op rouw en verlies.
Op de webpagina https://demens.nu/diensten/info-en-educatie/sokken-van-de-olifant/ vind je meer info.

Levensportret

Wat is de rode draad doorheen jouw leven? Wat waren de keerpunten? Wat was/is voor jou belangrijk? Hoe kijk je terug en wat wil je nog meegeven?

Het kan deugd doen om de balans eens op te maken. We gaan in gesprek en tekenen samen een persoonlijk 'levensportret' op. Jouw essentie op papier. Een verhaal om te koesteren, om zelf kracht uit te putten en/of om door te geven...

Gesprekken in ziekenhuizen en woonzorgcentra

De vrijzinnig humanistische consulenten van de Stuurgroep Morele Bijstand bieden een luisterend oor aan wie in zich in een ziekenhuis, rusthuis of verzorgingstehuis bevindt. Zij zijn er niet om je te genezen of te verzorgen, maar om naar jou te luisteren en je te helpen zoeken naar antwoorden op je vragen. Onze consulenten zijn werkzaam in Brugge, Oostende en Kortrijk.

Brugge: Campus AZ Sint-Jan/Palliatieve zorgeenheid ‘De Vlinder’, Campus SFX en WZC De Vliedberg, WZC Minnewater, Ten Boomgaarde, het Hallenhuis, Sint-Clara, Van Zuylen, Zeven Torentjes, Ter Potterie.
Oostende: AZ Sint-Jan (campus Henri Serruys).
Kortrijk: AZ Groeninge.

Stuurgroep Morele Bijstand
050 33 59 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: www.ikwilpraten.be 

Gesprekken in de gevangenis: bijstand voor gedetineerden

De vrijzinnig humanistische consulenten van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen geven individuele bijstand aan gedetineerden en bieden een luisterend oor binnen een echte vertrouwensrelatie. In de gevangenissen van Brugge, Ieper en Ruislede kan je beroep doen op onze consulenten.
Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen
02 537 59 28
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.smbg-famd.be

Gesprekken in het Belgisch leger (bij Defensie)

Binnen Defensie zijn eveneens moreel consulenten actief. Er zijn drie Franstalige en vijf Nederlandstalige moreel consulenten voor 25.000 militairen, verdeeld over alle kazernes in België. Ze zijn eveneens bij bijna alle buitenlandse operaties aanwezig.

Meer weten? 
Categoriale morele dienstverlening - deMens.nu

 

Ons uitgebreid aanbod rond verlies & afscheid verkennen? Bezoek ‘Laatste Loodjes’