Waardig sterven volgens jouw keuzes

Respect voor de mens en zijn/haar keuzes staan centraal in onze dienstverlening. Iedereen kiest het levenspad dat hem/haar het zinvolste lijkt. Dat geldt ook voor het einde van de reis. Het is duidelijk dat in een organisatie waar mensen elkaar helpen om gelukkig en vrij in het leven te staan, ook het levenseinde een belangrijke plaats inneemt.

De laatste levensfase houdt heel wat mensen bezig en er bestaat nog veel onduidelijkheid over de mogelijke beslissingen. Kan ik reanimatie weigeren? Wat als ik dement word? Hoe regel ik orgaandonatie? Wat is palliatieve zorg? Wanneer kun je euthanasie krijgen? Het zijn maar enkele van de vele mogelijke vragen. 

Wilsverklaring & zorgplanning

Als vrijzinnig humanisten hechten we belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens. In het huisvandeMens kan je terecht voor een individueel gesprek en hulp bij het invullen van je wilsverklaringen (o.a. de negatieve wilsverklaring en wilsverklaring euthanasie), gratis en op afspraak. Daarnaast organiseren we regelmatig activiteiten, infosessies of beurzen rond dit thema. Blijf op de hoogte via de kalender.

Om een afspraak te maken kan je via mail of telefoon contact opnemen met het huisvandeMens in je buurt. Of je kan gebruik maken van een online formulier om je aan te melden: 

>> Meld je aan voor een levenseindegesprek - deMens.nu

Wij zoeken ook vrijwilligers die mensen mee willen helpen informeren over voorafgaande zorgplanning. Voor meer info, neem zeker contact op.

Via deze link kan je een LEIFkaart aanvragen:

>> LEIFkaart aanvraag | LEIF 

Boekje 'Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap'

Veel mensen vergeten liever dat er ooit een einde komt aan hun leven. Heel begrijpelijk. Toch leidt iemand z’n dood soms tot verwarring, discussies en dilemma’s bij de nabestaanden die op een emotioneel moment ook een aantal praktische zaken moeten regelen.

Bij het huisvandeMens ontmoeten we vaak mensen in deze situatie. Steeds vaker uiten mensen de behoefte om alles eens op een rijtje te zetten en zelf een stuk de regie over hun afscheid in handen te nemen. We wilden aan deze groeiende vraag dus graag tegemoet komen: vandaar het laatste wensen-boekje. Beschouw het als een vorm van zelfzorg én zorg voor je nabestaanden.

Wat staat erin? Je kan heel wat zaken noteren omtrent de regelingen voor je uitvaart. Welke muziek je wenst. Welke kist/urne je wil. Wie je er graag bij wil bij hebben op je uitvaart. Je kan ook enkele praktische wensen noteren: wat er moet gebeuren met je sociale media accounts, je telefoon of je huisdieren. En hoe je je materiële nalatenschap voor ogen hebt.

Jij vult zelf in wat je wil. Je vindt er ook uitleg hoe je bepaalde regelingen verder rechtsgeldig kan uitwerken. Het kan een aanzet zijn tot gesprek met anderen en/of een hulpmiddel voor jezelf. Dit boekje kan een steun zijn bij het nadenken over wat jij zinvol vindt. Het boekje is gratis te verkrijgen bij elk huisvandeMens en vrijzinnig centrum in West-Vlaanderen.


Via deze link kan je alvast het boekje doornemen, haal het boekje bij ons op om het in te vullen of download het en vul het in!


LogoLEIF rgb

DeMens.nu (UVV) ondersteunt ook mee de werking van LEIF, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. Bezoek de websites www.leifwestvlaanderen.be en www.leif.be voor meer informatie.

 

Infofilmpjes rond voorafgaande zorgplanning

Onze videotutorials rond voorafgaande zorgplanning helpen je om zicht te krijgen op de mogelijke beslissingen bij het levenseinde en helpen je op weg om de bestaande voorafgaande wilsveklaringen in te vullen, hierbij 2 filmpjes daarvan en linken naar de overige filmpjes op youtube:

INTRODUCTIE VOORAFGAANDE ZORGPLANNING

PATIENTENRECHTEN EN NEGATIEVE WILSVERKLARING

• Orgaandonatie https://youtu.be/CsUg-V7jIus
• Lichaamsschenking https://youtu.be/agyZu-dTUd4
• Teraardebestelling (Uitvaart) https://youtu.be/_QuD0A6fJk4
• Wilsverklaring euthanasie https://youtu.be/1_N0LDOSD_w
• Actueel verzoek euthanasie https://youtu.be/_tyBckzOc1Y

Levensportret

Wat is de rode draad doorheen jouw leven? Wat waren de keerpunten? Wat was/is voor jou belangrijk? Hoe kijk je terug en wat wil je nog meegeven?

Het kan deugd doen om de balans eens op te maken. We gaan in gesprek en tekenen samen een persoonlijk 'levensportret' op. Jouw essentie op papier. Een verhaal om te koesteren, om zelf kracht uit te putten en/of om door te geven...

 

Ons uitgebreid aanbod rond verlies & afscheid verkennen? Bezoek ‘Laatste Loodjes’