In 2020 schokte het onderzoek van Caritas ons land. Eén op acht jonge vrouwen heeft te lijden onder menstruatiearmoede. Dit probleem moet op beleidsniveau opgepakt worden maar het is belangrijk een draagvlak te scheppen bij de brede bevolking – zeker nu het thema in de actualiteit staat!

Stelletje Ongeregeld

Het probleem van menstruatiearmoede gaat hand in hand met menstruatieschaamte. Of het nu gaat om gebrek aan hygiëneproducten, menstruele klachten (endometriose, nog zo’n onderbelicht probleem!), of doodgewoon het ongesteld zijn: het thema is moeilijk bespreekbaar in onze cultuur. Een taboe met veel gevolgen.

Met Stelletje Ongeregeld gaan we op Facebook de strijd aan. Op tijd en stond worden plezante memes, prikkelende weetjes en grappige filmpjes de wereld ingestuurd om het thema op een luchtige manier onder de aandacht te brengen.

Check de pagina

Stelletje Ongeregeld beeld B

Ook in de ‘fysieke’ wereld wil het Stelletje uitdagen tot actie. We lanceren deurhangers voor toiletten mét een speciale feature: ze hebben een klein bakje waarin menstruatieproducten kunnen aangeboden worden.

Met deze deurhanger willen we toiletuitbaters (van sportclub over jeugdbeweging tot café) een concrete tool bieden om het thema te normaliseren en in éénzelfde moeite de menstruerende medemens in nood te helpen. Win-win voor iedereen dus!

Wil jij onze revolutie via het kleinste kamertje steunen?

Vraag hier je gratis deurhanger aan

deurhanger

Bloedmooi

In veel culturen is de eerste menstruatie een uitdrukkelijk en uitbundig gevierd overgangsritueel, terwijl het bij ons vaak in stilte passeert – ideale voedingsbodem voor de schaamtecultuur.

‘Bloedmooi’ breekt een lans voor positieve, laagdrempelige overgangsrituelen bij de menarche. Zo kan gewerkt worden aan een open sfeer en een genormaliseerde beeldvorming. Want de revolutie begint soms doodgewoon… thuis!

Bezoek de website Lees de folder

 Bekijk het campagnefilmpje