De komst van een kind beïnvloedt je leven op verschillende manieren. Er zijn natuurlijk de praktische aanpassingen: je dient altijd een voorraad luiers in huis te hebben, en als je kind een slechte nacht heeft, wel, dan heb jij die ook. Maar er zijn ook heel wat veranderingen die minder uiterlijk waarneembaar zijn.

Een originele welkomstviering voor jouw kindje

Wanneer je mama of papa wordt van een klein wezentje dat volledig afhankelijk is van je, sta je stil bij bij wat echt telt in het leven. Bij wat je echt belangrijk vindt. Bij liefde, bij verantwoordelijkheid, bij de relatie die jij zelf hebt met je familie en vrienden, bij de wereld en hoe die in elkaar zit. Bij wat dit kind precies voor je betekent, wat je graag zou zien gebeuren in zijn leven, wat je hem toewenst.
Een vrijzinnig humanistische welkomstviering is het moment bij uitstek om bij deze dingen stil te staan.

Professionele begeleiding door een vrijzinnig consulent

Weet je niet goed hieraan te beginnen? De vrijzinnig consulent weet raad! Je maakt een afspraak en vertelt hoe jij de plechtigheid ziet. De consulent luistert aandachtig naar jouw verhaal en samen met zijn know how kom je tot een mooi resultaat. Soms is er slechts één brainstormsessie nodig en ga je daarna zelfstandig aan de slag, maar de consulent kan je ook van begin tot einde begeleiden tijdens een aantal gesprekken. Indien je dit wenst, komt de consulent je plechtigheid ook uitspreken.

Je kind staat centraal in de viering

Het resultaat is een welkomstviering op maat, waarin je kind centraal staat. Zwangerschap, geboorte, de eerste momenten samen, karaktertrekjes van je baby… alles kan aan bod komen. Je beschrijft wat je jouw kind wil meegeven, en wie een belangrijke rol in het jonge leventje speelt.  Een symbolisch moment zet dit alles kracht bij. Ook andere mensen mogen een bijdrage leveren aan de plechtigheid. Kortom: een feestje met een stevige inhoudelijke insteek!

Hoe begin ik aan de organisatie van zo een ceremonie?

Neem contact op met een huisvandeMens in jouw buurt. We leggen een afspraak vast en tijdens een eerste gesprek kijken we naar jullie wensen en onze mogelijkheden. We gaan samen op pad en zorgen voor een uniek resultaat waarvan je nog heel lang kan nagenieten. Met als leuk extraatje: onze volledige dienstverlening is kosteloos!

In een vrijzinnig centrum of locatie naar keuze

Je plechtigheid kan thuis plaatsvinden, in een feestzaal, in een vrijzinnig centrum of waar je maar wil. Ook buiten is een optie!

Ook de timing kies je volledig zelf. Plan je liever op je gemak nadat je eerst wat op je plooi bent gekomen of liever kort na de geboorte? Wie weet doe jij zelfs graag iets nog vóór de geboorte? Babyshowers, gender reveal-parties, … ze komen steeds meer in zwang. Voor taart of ballonnen kunnen we niet zorgen, maar als je er graag een inhoudelijke insteek aan geeft, dan staan we voor je klaar!

Een unieke plechtigheid op maat van jouw gezin

Als vrijzinnig humanisten zetten we de mens centraal: de baby, maar ook de ouders, het gezin, de familie en vrienden. Omdat elk persoon uniek is, is daarom ook elke plechtigheid uniek. Hou je van kort en plechtig, of van lang en luchtig? Laat je graag de grootouders aan het woord, en willen broer en zus een liedje zingen? Plant je een boom of vul je een wenskist? Willen meter en peter iets vertellen? Alles kan en mag!

Jullie verhaal als rode draad doorheen de plechtigheid

Voor ons bestaan er geen ‘plaatjes’ en we begrijpen heus wel dat er meer in de wereld bestaat dan klassieke gezinnetjes. ‘Iedereen is uniek’ bedoelen we niet als holle slogan. Misschien was zwanger raken en/of blijven geen sinecure en wil je daar ook aandacht voor? Misschien zit je in een complex nieuw samengesteld gezin? Misschien komt jouw kindje via adoptie in je leven? Misschien zijn er in jouw gezin alleen maar papa’s of mama’s? Omdat onze dienstverlening op maat is, kunnen we zonder problemen en met de nodige zorg stil staan bij jouw specifieke situatie. Wat jouw verhaal ook is, samen maken we er iets moois van!

Getuigenissen van vrijzinnige geboorteplechtigheden

Sien en Xavier over de geboorteplechtigheid van hun zoontje Vic


“De geboorte van onze Vic was de allermooiste dag uit ons leven. We wilden deze bijzondere gebeurtenis niet zomaar aan ons laten voorbijgaan, maar vieren, samen met de belangrijkste mensen uit ons leven. Een doopsel was echter uitgesloten omdat wij niet gelovig zijn en we wilden graag iets persoonlijks doen. Na een kennismakingsgesprek in het huisvandeMens waren we meteen overtuigd! We voelden direct een klik: de manier van werken paste perfect bij ons. We werden helemaal vrij gelaten en mochten de plechtigheid volledig inkleden zoals wij het wilden. Tegelijkertijd werden we met raad en daad bijgestaan, dit tijdens een aantal gesprekken voor en na de bevalling. De geboorteplechtigheid is een heel speciaal, emotioneel en persoonlijk moment geworden. We voelden opnieuw de grote verbondenheid die we voelden bij de geboorte, maar dit keer was onze hele familie erbij betrokken. Ook de reacties achteraf waren heel positief! Als Vic een broertje of een zusje krijgt, kiezen we zeker opnieuw voor een geboorteplechtigheid met het huisvandeMens! Het was absoluut een heel mooie ervaring!”

Oma Patje over de geboorteplechtigheid van haar kleindochter Juliet


“Enkele aanwezigen kwamen uit een katholieke omgeving, met de voor hen vertrouwde kerkelijke rituelen. Ze waren positief verrast omwille van de sereniteit die het geheel had uitgestraald. We denken dat ze dat niet echt hadden verwacht, want ze konden zich wellicht geen ander ritueel voorstellen dan het kerkelijke. Dezelfde reacties heb je ook bij afscheidsplechtigheden. De mensen hebben precies altijd behoefte aan een kerkgebouw of kapel. “Dat heeft iets”, zeggen ze dan, maar dan focussen ze zich enkel op de vorm en niet op de inhoud. Omwille van de inhoud kregen ze dan ook duidelijk een andere kijk op de vrijzinnig humanistische plechtigheid."

Annelies en Joke over de geboorteplechtigheid van hun zoontje Jona


"Wij kozen voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid omdat wij als vrouwenkoppel niet aanvaard worden door de kerk en beiden ook niet gelovig zijn. We geloven in de kracht van mensen en de waarden en liefde die we aan elkaar mee kunnen geven. We wilden graag de geboorte van Jona en zijn komst in de familie vieren. We wilden ook graag de peter en meter officiëler maken en dit kon via de akte. De plechtigheid was een gezellig en leuk samenzijn. We hebben genoten van de teksten en muziek. Het was wel wat onwennig om zoiets officieels met onze familie te doen waar het meestal heel luchtig is. De verschillende sprekers braken het wel wat. Wat ons bijblijft is de mooie tekst van de consulent, de voorbereidingen die geleidelijk liepen, de attentie van de peter (zonnebloem), het mooie tekstje van zijn meter, de traantjes van oma, het leuke feest achteraf thuis. Onze familie en vrienden waren allen heel positief over de mooie viering."

 

Foto's

Ga naar het fotoalbum door op onderstaande foto te klikken.

Geboorteplechtigheden huisvandeMens

 

Campagne rond geboorteceremonies met 'Fiona Fox' 

Het avontuur begintMisschien kwam je op deze website terecht omdat je het kaartje met info over onze dienstverlening rond geboorteplechtigheden vond in De Roze Doos? Op dit kaartje prijkt onze schattige mascotte Fiona Fox, een creatie van illustrator Steven Van Hasten. We hielden een weggeefactie van een gelimiteerde print van de tekening op doek. Die actie is nu beëindigd maar mocht je zelf zo'n canvas willen laten maken kan je hier het bestand voor druk afhalen. (de afmeting is 30x40cm en het bestand staat in RGB-waarden)

 

 

 

 

 

Boekje rond geboorte/adoptieplechtigheden voor doe-het-zelvers

welkomstfeestdiyWe ontwikkelden een superhandig boekje voor wie zelf een geboorte- of adoptieplechtigheid in elkaar wil steken. Je kan dit boekje hier downloaden en de gedrukte versie is te verkrijgen in elk huisvandeMens in de provincie. Wil je een boekje bekomen? Geef ons een seintje

 

 

 

 

 

 

 


Contacteer ons voor een geboorteceremonie op maat

Huizenvandemens / vrijzinnige centra 

Graag een vrijzinnige ceremonie bij een ander belangrijk levensmoment?

een groeifeest of lentefeest voor een kind,
een relatie of jubileum vieren,
afscheid nemen van een dierbare
of stil staan bij een ander sleutelmoment in je leven.

We begeleiden je plechtigheid.