Project rond kinderen en jongeren in rouw

Volgens olifantenkenners laten olifanten tranen wanneer een soortgenoot sterft. Ook blijven ze lang bij dode familieleden en bedekken hen soms met bladeren en takken.
Betekent dit dat olifanten echt emoties voelen? Huilen ze tranen van verdriet? Voelen ze liefde, verbondenheid, gemis?

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien hoe iemand zich vanbinnen voelt. Zeker niet bij kinderen en jongeren, die zelf met zoveel vragen zitten rond hun gevoelens en in hun gedrag vaak verwarrende boodschappen uitzenden.

‘De sokken van de olifant’ is een begeleiding op maat, zowel voor kinderen en jongeren in rouw, als voor volwassenen die hen willen helpen vorm te geven aan hun gemis en verdriet.

Verdriet is drie sokken
een te weinig,
een te veel,
en altijd ergens één
helemaal alleen

gedichtje van Koos Meinderts

Vrijzinnig humanistische begeleidingspakket bij dood en verlies

Voor vrijzinnig humanisten geven mensen zelf zin en betekenis aan hun leven. Dat geldt ook bij het omgaan met verlies van een geliefd persoon. Iedereen, van jong tot oud, zal hier op zijn eigen manier mee omgaan: met eigen beelden, verhalen, gevoelens en gedachten.

Vanuit dit inzicht selecteerden we materialen en ideeën die rouwende kinderen en jongeren kunnen helpen in hun verdriet. Centraal hierbij staat de invulling die kinderen en jongeren zelf geven aan de dood of het verlies. Onze ontleenbare materialen zijn dan ook neutraal ofwel pluralistisch, net om deze openheid te bewaren.

Hoe kan je als volwassene een kind of jongere bijstaan in hun rouwproces?

In het huisvandeMens zien we vaak (groot)ouders, leerkrachten en hulpverleners met vragen over het gedrag van rouwende kinderen. Als volwassenen weten we niet altijd goed hoe we hiermee moeten omgaan. We vragen ons af wat we kunnen doen om te ondersteunen in het rouwproces.

Wat betekent die constante luide muziek, dat vloeken, dat zes keer na elkaar de handen wassen of zich stil terug trekken? Uiten ze zo hun verdriet? Of zitten ze ‘gewoon’ in een moeilijke periode? Is dat ‘normaal’? Of hebben ze hulp nodig?

Informatie en uitleenmaterialen rond rouw bij het huisvandeMens

In je lokaal huisvandeMens vind je meer informatie over het begeleiden van kinderen en jongeren in rouw. 

Onze uitleenkast bevat informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek, films… Hiermee heb je als volwassene meteen enkele handvaten om kinderen en jongeren te begeleiden.  We stellen een pakket samen op maat van jouw situatie.

Voordrachten, vormingen en afscheidsrituelen

We geven ook voordrachten en vormingen op maat voor professionelen, onderwijs, verenigingen of een ruim publiek. Verder denken we graag met je mee over herdenkings- of afscheidsrituelen waarbij kinderen en jongeren hun eigen rol kunnen opnemen.