Agenda

Datum: Vrijdag 07 Oktober 2016
Uur: 20:00
Organisator:
Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



 

REISCAFE ANTIPODE

AMAZONAS, Brazilië
Freddy Haerens

Een bijzondere kennismaking met de machtige Amazone, de rio Negro en het regenwoud.

Samenstelling en presentatie: Freddy Haerens

 Aquariumliefhebber zijnde sinds 1973, en als hoofdredacteur van Aquariumwereld, het magazine van de BBAT vzw, ben ik natuurlijk geïnteresseerd in alles met onze hobby te maken heeft.

Vele vissen uit onze aquaria komen uit het Amazonebekken en wanneer ik dus de kans kreeg om mee te gaan op ontdekking naar de natuurlijke biotoop van deze juwelen, greep ik deze met beide handen vast.

De reis had plaats tijdens de Paasvakantie in april 2012, midden het regenseizoen, een hoge waterstand en derhalve niet ideaal om louter op visexpeditie te gaan. Maar, wanneer je er nog nooit bent geweest, is het ontdekken van de “machtige” Amazone, het verkennen van het “echte” regenwoud en alles wat er bij hoort, op zich al meer dan de moeite waard. De hoge waterstand betekent ook dat we dichter komen bij die dieren, die normaal in de kruinen van de bomen leven zoals bv. luiaards, apen en vogels.

We beginnen de reis in Manaus, gelegen aan de samenvloeiing van de Amazone en de rio Negro en verkennen per boot en per kano een (heel klein) stukje van beide rivieren, zodat we een beeld krijgen van beide biotopen. We zien hoe de moderne “indianen” hier leven en gaan uiteraard op zoek naar een parel onder de aquariumvissen, de kardinaaltetra. We komen letterlijk in contact met de beruchte piranha, vinden tarantula’s, kaaimannen, schorpioenen en roze dolfijnen, maar genieten ook van de grootsheid van het landschap en de caipirinha’s aan boord!

Kortom, een niet alledaagse belevingsreis met toch een vleugje modern comfort.


 




terug naar kalender