Agenda

Datum: Woensdag 28 September 2016
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Plaats: Vormingplus
Wandelweg 11 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



Vrij-Spraak: De Erfenis van de Verlichting (lezingenreeks)

Aan het begin van de 21ste eeuw is er globale onzekerheid, waar hollen we naar toe... en wat heeft deze wereld nodig ? De Midden-Oosten-problematiek, de dreiging van terreur, de crisis van de Europese en andere instellingen, de multiculturele samenleving ... Tegenover deze onzekerheid worden pleidooien gehouden voor een herwaardering van de Verlichting. In deze reeks kijken vier denkers dwars en kritisch naar wat op ons afkomt en maken de balans op van de erfenis van de Verlichting die Europa heeft gemaakt tot wat ze nu is. En nu?

Deel 1/4: De draad van Penelope
Guido Vanheeswijck

Kritiek van instellingen en tradities is een belangrijke verworvenheid van de Verlichting. Ze hoort bij het emancipatorische streven van de Verlichting. Maar hoe ver kan deze kritiek reiken en zijn er grenzen aan? Na de aanslag op de redactiekantoren van Charlie Hebdo in januari 2015 riepen de kranten: ‘En toch moeten we blijven lachen in Europa.’. Daarmee plaatsten ze zich in een lange filosofische traditie in Europa. Maar tegelijk duikt de vraag op of we nog wel iets serieus nemen. We worstelen immers vaak met onze hang naar ironie.

Maakt de lach het bestaan ondraaglijk licht of draaglijk zwaar? Deconstrueert de lach elke waarheidsaanspraak of leeft hij van de waarheid? Is er een lach om of een lach vanuit de waarheid? Dat was de cruciale vraag op het einde van de jaren tachtig, dat is wellicht ook de cruciale vraag vandaag: welke lach tekent zich af op het gezicht van het nieuwe Europa?


  • Prijs: € 10,00/avond (€ 32,00 voor de vier avonden)
  • Meer info en inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600
  • Organisatie: Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen, Openbare Bibliotheek Kortrijk & Vrijzinnig Centrum Mozaïek 



terug naar kalender