Agenda

Datum: Woensdag 16 November 2016
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Plaats: Vormingplus
Wandelweg 11 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



Vrij-Spraak: De Erfenis van de Verlichting (lezingenreeks)

Aan het begin van de 21ste eeuw is er globale onzekerheid, waar hollen we naar toe... en wat heeft deze wereld nodig ? De Midden-Oosten-problematiek, de dreiging van terreur, de crisis van de Europese en andere instellingen, de multiculturele samenleving ... Tegenover deze onzekerheid worden pleidooien gehouden voor een herwaardering van de Verlichting. In deze reeks kijken vier denkers dwars en kritisch naar wat op ons afkomt en maken de balans op van de erfenis van de Verlichting die Europa heeft gemaakt tot wat ze nu is. En nu?

Deel 3/4: Verlichting en fundamentalisme
Barbara Verdonck


Vandaag worden we vooral met de religie geconfronteerd omwille van zijn fundamentalistische uitwassen of omwille van de godsdienstkritiek in het algemeen. Religie fundeert ons maatschappelijke leven niet meer zoals voorheen en is nu een onderwerp van onze vrije keuze. Dit is een effect van de moderniteit en de Verlichting – de emancipatiebeweging van het vrije denken. Maar precies op dit moment, waar de mens zich als autonoom wezen heeft weten te bevrijden van elk bevoogdend (religieus) denken, ontstaat iets nieuws dat de religie opnieuw centraal stelt. Het moslimfundamentalisme is, samen met andere ideologieën van de 20ste en 21ste eeuw, een typisch modern fenomeen. Maar de godsdienst komt niet alleen opnieuw op de voorgrond omdat het fundamentalisme vandaag de islam betreft. De moderne ideologieën, die zich allen tegen de religie hebben afgezet, dragen nog structuren in zich die duidelijk schatplichtig zijn aan de structuren van de monotheïstische godsdienst.

[BIO] Barbara Verdonck (1971) studeerde Sociaal Werk aan de Arteveldehogeschool en Wijsbegeerte aan de KULeuven. Momenteel doceert zij Wijsbegeerte, Religie en Ethiek aan de Vives Hogeschool binnen de opleidingen Sociaal Agogisch Werk te Kortrijk.


  • Prijs: € 10,00/avond (€ 32,00 voor de vier avonden)
  • Meer info en inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600
  • Organisatie: Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen, Openbare Bibliotheek Kortrijk & Vrijzinnig Centrum Mozaïek 



terug naar kalender