Agenda

Datum: Donderdag 29 September 2016
Uur: 20:00
Organisator:
Plaats: VC De Molensteen
p/a Bosdreef 13 - 8020 Oostkamp

Info & Routebeschrijving :



De gelijkheid tussen mannen en vrouwen werd reeds in 1945 in het eerste charter van de VN ingeschreven doch zonder veel succes. Vooral in tijden van oorlog neemt het geweld en discriminatie tegen vrouwen opvallend toe en die onderdrukking blijft na een oorlog aanhouden. Om werkelijke gelijkheid tussen man en vrouw wereldwijd te creëren, zoals voorzien in het charter van de VN, zijn aanvullende conferenties en resoluties nodig gebleken. Daarom keurde De VN-Veiligheidsraad in 2000 de “Resolutie 1325” goed. Dit is een resolutie die vrouwen o.a. in het vredesproces een grotere rol toebedeelt.

Ondanks al deze inspanningen blijft het respect voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen als mensenrecht wereldwijd problematisch. In heel wat culturen en religies blijven vrouwen ondergeschikt aan mannen. De komst van een massale vluchtelingenstroom van mensen uit deze culturen, de gebeurtenissen op oudejaarsavond in Keulen en andere Europese landen zetten de blijvende erkenning van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen onder druk. Deze confrontatie maakt dat mensen heen en weer worden geslingerd tussen hun humanitaire plicht om vluchtelingen te helpen en hun vrees dat onze cultuur met o.a. de gelijkheid van man en vrouw belaagd wordt. Wat kunnen we hiertegen doen? Hoe geven we deze vrouwen een stem? Hoe bewaren en beschermen we de vrouwenrechten in onze eigen maatschappij? Zal onze westerse democratie sterk genoeg zijn om de mensenrechten zoals wij die kennen te behouden en aldus o.a. discriminatie van vrouwen en racisme te voorkomen? Op dit alles zoeken we een genuanceerd antwoord met een uitstekend panel van vrouwen met een reputatie op gebied van de verdediging van vrouwenrechten niet alleen nationaal maar ook wereldwijd.

Panel:

Mevr. Jennie Vanlerberghe, oprichtster van de Belgische tak van Moeders Voor Vrede, heeft meerdere boeken geschreven om het debat rond de situatie van vrouwen in conflictgebieden aan te wakkeren. Voor haar werk werd ze in de adelstand verheven en kreeg ze de titel barones.
Mevr. Magda De Meyer, voorzitster van de Nederlandstalig afdeling van de vrouwenraad van Belgie.
Mevr. Elke Sleurs, staatssecretaris voor gelijke kansen, heeft een Nieuw Actieplan (NAP) tegen gendergerelateerd geweld 2015 – 2019 in voege gebracht. Het focus op seksueel geweld zowel tegen vrouwen als mannen.

Moderator:
Ann Peuteman, Knack-journaliste.

Iedereen welkom. Toegang gratis

Organisatie: Vrijzinnig Centrum De Molensteen vzw i.s.m. Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging / Oudervereniging voor de Moraal Oostkamp

 




terug naar kalender