Agenda

Datum: Zaterdag 03 September 2016
Uur: 14:00 - 18:00
Organisator:
Vrijzinnige verenigingen

Plaats: VC De Sleutelbrug
Beenhouwersstraat 1-3 - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :



- vernissage op vrijdag 2 september om 19.30u -
- de tentoonstelling loopt van 03.09.2016 t/m 14.09.2016 -
- open op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00u tot 18.00u -

Is er ruimte in de samenleving om jezelf kwetsbaar op te stellen? Heb je het recht als burger om drugs te blijven gebruiken? Is inclusief burgerschap voor iedereen identiek? Is kwetsbaarheid iets waar je mee geboren wordt? Kun je genezen van kwetsbaarheid? Bestaan er initiatieven die mensen met een maatschappelijke kwetsbaarheid ondersteunen in hun integratie in de samenleving?
Willen mensen met een kwetsbaarheid ook graag deelnemen aan de samenleving of blijven zij liever op de achtergrond?
Deze tentoonstelling maakt deel uit van een praktijkgericht onderzoeksproject van HoGent, Faculteit Mens en Welzijn in samenwerking met vzw De Veerman, rond inclusief burgerschap van mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Het project situeerde zich binnen de huidige tendensen van vermaatschappelijking van de zorg dat het hebben van een zinvolle plek in de samenleving nastreeft. Dit gebeurt vooral door zorg voor kwetsbare groepen die lange tijd eerder ‘buiten de samenleving’ werd georganiseerd, meer ‘binnen de samenleving’ te brengen. Toch zien we dat vermaatschappelijking vaak beperkt blijft tot fysiek aanwezig zijn, maar zelden leidt tot ‘inclusief burgerschap’ of werkelijk ‘deel uitmaken van’.
Inclusief burgerschap gaat over het “deel uitmaken van het dagelijkse leven in de samenleving, wat participatie in de sociale, economische, politieke, burgerlijke en culturele sferen inhoudt”. Dit onderzoeksproject richtte zich specifiek op personen met een psychische kwetsbaarheid en/of afhankelijkheid van middelen, zoals alcohol, heroïne, speed, cannabis. In de praktijk ervaren we dat men mensen met psychische problemen en/of een middelenafhankelijkheid vaak hun keuzevrijheid, zelfbepaling en erkenning afneemt omwille van hun zogenaamde ‘kwetsbaarheid’.
Op die manier wordt hen een stempel van tweederangsburgers opgespeld. In het dagelijkse leven worden zij regelmatig het ‘slachtoffer’ van sociale uitsluiting daar de sociale én structurele reacties van een samenleving ervoor zorgen dat zij in de marges van die samenleving belanden.

Aan de hand van een fotografieproject brachten mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of bijkomende afhankelijkheidsproblematiek hun verhaal in beeld en stonden stil bij hun positie in de samenleving en de rol die kwetsbaarheid daarbij speelt. Door de deelnemers van het project een camera aan te reiken, nodigden de onderzoekers hen uit hun persoonlijke ervaringen in beeld te brengen.
Zo werden ze aangemoedigd om te reflecteren over hun eigen identiteit en positie in de samenleving.
Twee organisaties in de Gentse binnenstad, Poco Loco en Villa Voortman verbonden zich aan dit project en lieten de onderzoekers toe om in contact te komen met mensen met een psychische kwetsbaarheid in hun dagelijkse realiteit.
Bijzondere aandacht ging uit naar de kwetsbare biotopen waarin deze mensen vaak vertoeven en de manier waarop zij zichzelf hierin staande houden. De beelden en verhalen zijn de ene keer aangrijpend, confronterend en radeloos, de andere keer humoristisch, subtiel en hoopgevend, maar vooral open, eerlijk en kwetsbaar in de schoonheid van het woord.
“Het is soms raar. Ik zit raar in elkaar. En ik weet dat van mezelf. Maar daar wil ik eigenlijk niets aan doen omdat ik eigenlijk zelf zoiets heb van: aan iedereen is een hoek af, waarom mag er dan bij mij ook geen hoekje af zijn? Of meer dan één? Dat maakt mij dan nog zo bijzonder. Bij die andere ook ja, zij die uit een andere wereld komen, waar ook een hoekje of twee hoekjes af zijn. Dat is niet slecht bedoeld natuurlijk, van mij zijn er meer hoekjes af. Bij mij is het een rond punt, bij mij valt er niet veel meer aan te repareren.”
Wie kennis wil maken met dit uniek project en de neerslag ervan in deze indringende tentoonstelling, is van harte welkom op de vernissage op vrijdag 2 september om 19.30u. Wie er dan niet bij kan zijn, kan een bezoekje brengen tijdens de openingsuren van de tentoonstelling.
De tentoonstelling wordt georganiseerd onder de vleugels van VF Brugge.




terug naar kalender