Civil rights & All that jazz (4)

De civil rights movement haalde tussen de jaren 1954-1965 juridische en wetgevende overwinningen die de U.S.A. politiek en sociaal door mekaar schudde. Wereldwijd ging er aandacht naar dit breekpunt voor de Afro-Amerikanen, hun leiders, hun organisaties, hun weg naar vrijheid tegenin blanke suprematie.

Ook muziek evolueerde daarbij, nam deel en stond vaak in de frontlinie van de ontvoogdingsstrijd. Er is een lange ontwikkeling doorheen slavernij, segregatie, racisme en voorbij Black Lives Matter. De U.S.A. zit met een diep ingeworteld structureel wit/zwart probleem sinds haar ontstaan als republiek.

In de ongelijkheid stond het zoeken naar openingen via strategie, respect, creativiteit en activisme cruciaal. Voortbeweging in jazz en aanverwante muziek zijn ook het resultaat voor mannen en vrouwen om cultureel, sociaal economisch en persoonlijk succes te boeken die grenzen verlegt voor de zwarte mens.

In de stroomversnelling van de jaren 50/60 waren er Martin Luther King jr., Malcolm X, Fannie Lou Hamer, Angela Davis,...Maar tijdens deze 4 avonden is jazz het uitgangspunt. ‘The Power of Black Music’.  Actie met Dizzy Gillespie, Charles Mingus, Marian Anderson, Aretha Franklin,…

Muzikale expressie is de vroegste uitdrukking van vrijheid geweest voor de slaven. Gospel/Jazz/Soul/Hiphop hebben met trots de wereld veroverd als culturele erfgoed van de VS.

De inhoud per avond:

deel 1: van slaaf voor en ‘na’ een burgeroorlog tot WO II / muziek een gezicht geven en de jazz age / het bevorderen van zelfredzaam- en fierheid.

deel 2 & 3: de jaren 50-70 - een collectieve emancipatiestrijd op veel fronten met grote tegenkantingen / ontmanteling van de wanverhoudingen met blanke overmacht groeien forser / zwarte muziek met wereldwijde impact brengt aandacht voor protest.

deel 4: de strijd gaat door, soms zonder geweld en soms zeer agressief - in diverse muziek waar vrouwen ook al meer ruimte hebben / zonder censuur benoemen jazzmusici een bloedig verleden en rappers portretteren de harde actualiteit.

 

Overzicht

Datum en tijd dinsdag 06-12-2022 19:30
Max. deelnemers 100
Prijs 7 euro per avond, vooraf over te schrijven op BE76 0682 1783 0095 van De Brug of ADD
Organisator De Brug samen met Avansa
Inschrijven via wenselijk maar niet verplicht via martijn.de.coster@telenet.be
Mailadres martijn.de.coster@telenet.be
Locatie De Brug Centrum voor het Vrije Denken Brugge