Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman in gesprek: een zoektocht naar menselijkheid

Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman in gesprek: een zoektocht naar menselijkheid

In de zomerperiodes van 2020 en 2021 voerden Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman wekenlang indringende gesprekken over diverse onderwerpen.  De rode draad in hun conversaties is de vraag wat menselijkheid betekent. Ze snijden fascinerende kwesties als de opkomst van Homo sapiens, Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme en atheïsme aan.  

1/Dagboek 1933 (het gevaar van extreem rechts) laat in alle scherpte zien dat wat in nazi-Duitsland gebeurde morgen weer kan plaatsvinden zodra extreemrechts aan de macht komt. Ook bij ons kan die nachtmerrie opnieuw werkelijkheid worden.

Ook vandaag komt het gevaar van extreemrechts. Er zijn veel overeenkomsten tussen de uitspraken en acties van hedendaagse extreemrechtse partijen en politici aan de ene kant en de gebeurtenissen in de jaren dertig aan de andere kant. Denk aan de aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afwijzing van de wetenschap, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische voorstelling van een Omvolking, hun latente antisemitisme, hun afwijzing van internationale instellingen en conventies, hun kritiek op de parlementaire democratie, hun geflirt met autoritaire leiders en regimes.

Dirk Verhofstadt (1955) is moraalfilosoof en auteur van verschillende politieke, filosofische en historische boeken. Hij doceerde media-ethiek aan de Universiteit Gent en maakte een doctoraat over Pius XII en de vernietiging van de Joden.

 

2/ Ezelsoren (kanttekeningen bij moeilijke kwesties) bundelt een selectie van essays, opiniestukken en artikelen die Johan Braeckman het voorbije decennium schreef voor kranten, tijdschriften en vakbladen. De keuze weerspiegelt zijn belangrijkste interesses: religie, wetenschap, kritisch denken, irrationalisme, Darwin, evolutie, en de aloude vraag wat het goede leven inhoudt, zowel individueel als maatschappelijk. De teksten typeren de intellectuele en morele ingesteldheid van de auteur: ze streven naar helderheid en objectiviteit, willen betrouwbare kennis verspreiden en onze ethische reflectie verfijnen.

Johan Braeckman (Wetteren, 1965) is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Zijn vakgebied is de wijsgerige antropologie en zijn onderzoek spitst zich toe op de wijsgerige problemen verbonden aan de levenswetenschappen, in het bijzonder de evolutietheorie en de neurowetenschappen. Hij publiceerde vele boeken, artikels en essays over onder meer bio-ethiek, toegepaste ethiek, milieufilosofie, de evolutietheorie en culturele aspecten van de wetenschappen.

 

Overzicht

Datum en tijd dinsdag 21-02-2023 19:30
Organisator huisvandeMens Roeselare i.s.m. Arhus
Inschrijven via Arhus
URL inschrijvingsformulier https://www.eventbrite.be/e/tickets-dirk-verhofstadt-en-johan-braeckman-een-zoektocht-naar-menselijkheid-493619407937
Locatie Arhus