Agenda

Datum: Zaterdag 14 September 2019
Uur: 10:00
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Het SMAK… voor liefhebbers van hedendaagse kunst een topadres in een boeiende stad. Dit spraakmakende museum mag intussen zijn 20ste verjaardag vieren en dat is het uitgelezen moment om met VF Brugge op ontdekking te gaan in de uitgebreide collectie. We koesteren mooie herinneringen aan onze bezoeken aldaar aan de tento’s met werk van Berlinde De Bruyckere, Gerhard Richter en Lili Dujourie, bezoeken telkens in goede banen geleid door bevlogen gidsen.
Op zaterdag 14 september genieten we van de grote collectiepresentatie, die aantoont dat directeur Philippe Van Cauteren de rode draad uit de tijd van conservator Jan Hoet heeft doorgetrokken.
Jan Hoet bouwde als eerste de collectie uit en opende in 1999 het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst waarvoor hij zolang gevochten had. De collectie omvat na 20 jaar zo’n 3000 stuks waarvan huidig directeur Philippe Van Cauteren en zijn team er 200 uitkozen. De werken figureren niet in een ‘best-of-lijstje’ van de museumcanon… Het SMAK is een museum met een eigen, wat dwarsig DNA dat door de directeur met zijn uitgesproken feeling voor ‘wereldsheid’ (o.m. zijn Iraakse contacten) flink geprikkeld wordt.
Een museum moet een plek zijn van vragen en twijfel, een wereld waar andere codes gelden en waar de bezoeker een soort ‘sociaal contract’ aangeboden krijgt. Hedendaagse kunst vormt een spannend labyrint dat uitnodigt tot ontdekking, tot zoeken naar verbanden, tot persoonlijke interpretatie.
Een enthousiaste gids neemt je mee op een interactieve verkenning die je aanzet om op zoek te gaan, niet alleen naar het verhaal van de kunstenaar, maar ook naar je eigenste verhaal.
Je begeeft je op een meanderend parcours, werken die lang niet meer ophingen, prijken zij aan zij met nieuwe aanwinsten.
Een kunstwerk is een vehikel om het leven, de maatschappij, de droom en de kunst zelf onder ogen te zien. Het leven, in al zijn schoonheid en vergankelijkheid. De maatschappij in al haar complexe contradicties. De droom, die tot in de hemel reikt en de kunst als medium tot reflectie en transactie.
Voor deze beschouwingen gaat onze dank naar Knack-journalist Jan Braet die kan bogen op een grondige en doorleefde kennis van de hedendaagse kunst.

Na het bezoek aan het SMAK zetten we nog een stapje naar het MSK aan de overkant. Daar staan de ‘Aeromodeller’ van Panamarenko opgesteld, de ‘Wirtschaftswerte’ van Joseph Beuys en ‘Le décor et son double’ van Daniel Buren.
De gidsbeurt start om 10.00u en duurt 2 uur, maar is zó wervelend dat je je geen seconde verveelt. Een mooie belevenis op een ochtend waarop de hersencelletjes én het inlevingsvermogen fris en actief zijn!
Het visuele feest begint al aan de inkombalie met het werk ‘Wege’ van Lois Weinberger - een spoor van een insect, een weergave van een neuraal systeem, een plattegrond van een utopische stad? Nu is het aan jou…
De kijk van de museumdirecteur op ‘verzamelen’: ‘Het blijft iets raars, iets primitiefs, zoals hamsteren’. En hij citeert filosoof Michel de Montaigne: ‘Wat ons gelukkig maakt, is het genieten, niet het bezitten’.

Na dit inspirerende bezoek nemen we de tram richting het Groot Vleeshuis waar we genieten van een lunch (belegd Keizer Karelbrood met garnituur en drankje tegen 14 €).

Een korte wandeling brengt ons naar de tramhalte in de Rabotstraat (de halte Gravensteen is momenteel niet in gebruik wegens werken).
Om 14.45u wacht een gids van Gandante ons op aan de ingang van de Westerbegraafplaats.
In de 19de eeuw barstte het middeleeuwse Gent bijna letterlijk uit zijn voegen. De textielindustrie floreerde als nooit tevoren, fabrieken werden her en der uit de grond gestampt en arbeiders woonden opeengepakt in ongezonde en veel te kleine beluikwoningen. Deze cités waren een broeihaard van epidemieën en de arme arbeiders vielen bij bosjes.
Het liberale stadsbestuur was genoodzaakt nieuwe begraafplaatsen op te richten, en maakte van de gelegenheid gebruik om ze neutraal te maken, los van de kerkelijke overheid. Eén van die begraafplaatsen was de Westerbegraafplaats.
De Westerbegraafplaats is met zijn 20 hectare en 30.000 graven de grootste van Gent. Ze is minder bekend dan Campo Santo ondanks het feit dat de graven er even monumentaal zijn.
Burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem besliste in 1862 dat op de Westerbegraafplaats ook joden en protestanten begraven mochten worden. Dit stuitte op hevig verzet van het bisdom, dat lange tijd heeft geweigerd het kerkhof te wijden. Door die controverse verwierf het zijn bijnaam 'geuzenkerkhof'.
De Westerbegraafplaats is niet enkel de allerlaatste rustplaats van vele anonieme textielarbeiders, maar ook van de Gentse elite. Zij bouwden er monumentale grafmonumenten die de tand des tijds moesten doorstaan.
Aan de hand van de personen die er begraven liggen, we denken o.a. aan Cyriel Buysse en Virginie Loveling, schetst onze gids een mooi beeld van de Gentse geschiedenis in de negentiende en twintigste eeuw en worden een aantal minder bekende hoofdstukken uit de Gentse stadsgeschiedenis uitgelicht.
Op de begraafplaats rusten ook zo'n 200 Belgische gesneuvelde soldaten uit beide wereldoorlogen. Hier bevindt zich ook een Britse militaire begraafplaats met bijna 200 doden uit beide oorlogen en het graf van een Nederlandse militair uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast rusten er nog een paar tientallen Fransen, Italianen en Russen uit de Eerste Wereldoorlog.
De Westerbegraafplaats is een van de mooiste uitingen van ons funerair erfgoed en een plek waar de grote en kleine verhalen voor het grijpen liggen.

Praktische afspraken:
 we spreken af om 10.00u in de inkomhal van het SMAK
 we trekken naar Gent met eigen vervoer. Formule carpooling individueel te regelen
 niet te vergeten: De Lijn-kaart
 maximaal aantal deelnemers: 20
 deelnameprijs: 30€ (leden) / 32€ (niet-leden)
 !!! wie een Museumpass heeft, geniet een korting van 10€ en betaalt dus respectievelijk 20€ (leden) / 22€ (niet-leden)
 inschrijven enkel via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en dit voor 1 september
 wil bij inschrijving melden of je deelneemt aan de lunch in het Groot Vleeshuis (belegd Keizer Karelbrood met garnituur en drankje tegen 14€). Betaling lunch ter plaatse.terug naar kalender