Agenda

Datum: Woensdag 23 Oktober 2019
Uur: 19:30 - 22:00
Organisator:
Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving : 

 

 

 

Wat doet de gevangenis met een mens?

Open UPV-debat

in het kader van Rondom Prison 

UITVERKOCHT

Over gevangenissen en de mensen die er terechtkomen en werken weten we doorgaans niet veel meer dan wat ons via (straffe) verhalen, films en media bereikt.

Tijdens een debat gaan experten die die gesloten wereld vanuit verschillende invalshoeken kennen, met elkaar en met het publiek een open dialoog aan over alles wat met de gevangenis(straffen) te maken heeft. Wordt er te licht omgegaan met gevangenisstraf, bijvoorbeeld in geval van herhaalde flagrante inbreuken op de verkeersregels? Werken alternatieve straffen beter? Beïnvloedt de maatschappelijke gevoeligheid van het moment de uitspraken? ...

En de hamvraag: wat doet een gevangenisstraf met een mens?

Volgende panelleden (*) gaan met elkaar en het publiek in gesprek:

  • Christiaan De Vidts - Inrichtingshoofd van het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede, en voorzitter van de Federatie voor Vlaamse gevangenisdirecteurs.
  • Hélène De Vos - Criminologe verbonden aan het Leuvens Instituut voor Criminologie KUL, en werkt ook mee bij vzw De Huizen.
  • Pieter-Bram Lagae- Strafrechtadvocaat gespecialiseerd in procedures van strafuitvoering en internering, alsook in het aansprakelijkheidsrecht. Hij maakt sinds 2004 deel uit van Van Steenbrugge Advocaten.
  • Een onderzoeksrechter

Het debat ‘Wat doet een gevangenis met een mens’ is een initiatief van UPV-wetenschapspopularisering, in samenwerking met Vormingplus MZ West-Vlaanderen, de UPV-Kern Kortrijk. De avond kadert in 'Rondom Prison', een reeks waarin de vraag wordt gesteld hoe we als samenleving omgaan met 'misdaad, straf en herstel', nu en in de toekomst. Rond dit beladen (ethische) thema vervallen burgers en media vaak in een zeer gepolariseerd verhaal. Tijdens Rondom Prison dagen we je uit tot genuanceerde reflectie, verdieping en dialoog omtrent deze maatschappelijke uitdaging, en scheppen we kansen om gesloten werelden een stukje te openen.

(*) Wegens beroepsomstandigheden is het ook mogelijk dat sprekers vervangen worden.

RondomPrison_banner


Waar: Vrijzinnig Centrum Mozaïek

Inschrijvingen verlopen via Uitstraling Permanente Vorming-VUB vzw:

  • Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefonisch op nummer 02 614 82 20
  • Graag met vermelding van inschrijfcode ‘nj19 20’

Kostprijs: € 5,00

Onthaal vanaf 19u30: we starten stipt om 20u en ronden af tegen ten laatste 22u
terug naar kalender