Agenda

Datum: Zondag 17 November 2019
Uur: 11:00
Organisator:
Vrijzinnige verenigingen

Plaats: De Brug, Centrum voor het Vrije Denken
Hauwerstraat 3A - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Deze lezing gaat door in het hoofdgebouw gelijkvloers hvdm/De Brug op het adres Hauwerstraat 3C, Brugge

Organisatie: HV Brugge i.s.m. UPV-Brugge

Deelname: €5,-

Meer info en inschrijven: 

HV-Brugge - Elisabeth Claessens

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Tel : 050 37 55 34

Jan Vanroose is al meer dan een kwart eeuw bezig met het verzamelen en bestuderen van namen allerhande. Dat resulteerde in een boekje “ Het  Kleine Namenboek “ uitgegeven bij Bert Bakker in Amsterdam.

Hij werd aangesproken door de redacteur van Radio 1 en werd medewerker aan het programma “ De Nieuwe Wereld “ gepresenteerd door Friedl Lesage.

Onder de titel “ Het Namenkabinet “schreef hij in totaal 75 stukjes die dagelijks werden voorgelezen door nieuwsanker Martine Tanghe.

Namen blijken onderhevig te zijn aan modes, nieuwe namen verschijnen, maar verdwijnen ook elk jaar met duizenden. Namen geven of ontnemen is een teken van macht.

Toehoorders zullen ontdekken dat heel wat voorwerpen in Japan genoemd zijn naar Nederlandse woorden en  zullen verbaasd zijn een mondje Japans te begrijpen.

En wat denkt  u over totaal foute merknamen of belachelijke straatnamen.

Hij laat de toeschouwers een keuze maken uit mooie voornamen , ooit gegeven aan Vlaamse kinderen,  om ze vervolgens te laten ontdekken wat een verschrikkelijke betekenis ze hebben.

De klemtoon ligt op het bizarre en grappige , er wordt heel wat gelachen tijdens zijn lezing.
terug naar kalender