Loopt het leven niet zoals gehoopt en heb je nood om te praten? Worstel je met jezelf? Rouw je om een dierbare? Wij zijn er voor jou. Onze volledige dienstverlening is gratis.

Vrijzinnig humanistische begeleiding in de huizenvandeMens

Als je persoonlijke vragen of problemen hebt, of vragen rond zingeving of over zelfbeschikking, dan vind je een luisterend oor bij een vrijzinnig humanistisch consulent. Indien nodig, verwijst de consulent je door naar gespecialiseerde hulpverlening.

Rouw en verlies

Omgaan met het verlies van een dierbare is een van de thema’s waarvoor je zeker terecht kan bij het huisvandeMens. In open en vertrouwelijke gesprekken gaat de consulent samen met jou op weg, en staat hij of zij stil bij je vragen en verdriet.

Vincent: "Drie jaar geleden verloor ik mijn vrouw. Het gaat stilaan beter met me, maar het blijft elke dag vechten tegen de moedeloosheid. Gelukkig is er dat luisterend oor."

Mariette, stomapatiënte: "Mijn man en enige zoon zijn gestorven. Ik kijk er elke keer naar uit als de vrijzinnig humanistisch consulent bij mij op bezoek komt, want ik kan mijn huis niet meer uit. Zo kan ik praten over alles wat er in me omgaat. Zij is de enige persoon met wie ik dat kan."

De Sokken van de Olifant, ofwel: hoe ondersteun je rouwende kinderen en jongeren?

Sommige kinderen en jongeren worstelen met verdriet om een verlies. Opa of oma die overlijdt, soms ook papa of mama, of een broer of zus, een vriendje. Ook andere vormen van verlies kunnen hun sporen nalaten: ziekte, echtscheiding, verhuis … Volwassenen weten niet altijd even goed hoe hiermee om te gaan. De huizenvandeMens bedachten hiervoor de Sokken van de Olifant, een vrijzinnig humanistisch begeleidingspakket op maat. Hiermee kunnen begeleiders – zoals (groot)ouders, leerkrachten, opvoeders – zelf aan de slag gaan om de kinderen in kwestie te ondersteunen. Rouwen doe je namelijk best in je vertrouwde omgeving.

Maak een afspraak met de consulent, doe je verhaal, en ontleen een pakket met informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek en/of films, werkvormen, etc. Sommige spulletjes kan je houden. Wanneer je het materiaal terugbrengt, is er de mogelijkheid tot nazorg. Ook tussentijdse gesprekken en verdere begeleiding zijn mogelijk.

Het project de Sokken van de Olifant richt zich ook naar leerkrachten, professionelen uit de zorg- en uitvaartsector en verenigingen zoals jeugdbewegingen en sportclubs.

Elk huisvandeMens heeft een uitgebreide bibliotheek, specifiek gericht op rouw en verlies.

Op de webpagina https://demens.nu/diensten/info-en-educatie/sokken-van-de-olifant/ vind je meer info.

 

Vrijzinnig humanistische begeleiding in ziekenhuizen en woonzorgcentra

De vrijzinnig humanistische consulenten van de Stuurgroep Morele Bijstand bieden een luisterend oor aan wie in zich in een ziekenhuis, rusthuis of verzorgingstehuis bevindt. Zij zijn er niet om je te genezen of te verzorgen, maar om naar jou te luisteren en je te helpen zoeken naar antwoorden op je vragen. Onze consuleten zijn werkzaam in Brugge, Oostende en Kortrijk.

Brugge: Campus AZ Sint-Jan/Palliatieve zorgeenheid ‘De Vlinder’, Campus SFX en WZC De Vliedberg, WZC Minnewater, Ten Boomgaarde, het Hallenhuis, Sint-Clara, Van Zuylen, Zeven Torentjes, Ter Potterie.
Oostende: AZ Sint-Jan (campus Henri Serruys).
Kortrijk: AZ Groeninge.

 Stuurgroep Morele Bijstand
  050 33 59 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Vrijzinnig humanistische begeleiding in de gevangenis

De vrijzinnig humanistische consulenten van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen geven individuele bijstand aan gedetineerden en bieden een luisterend oor binnen een echte vertrouwensrelatie. In de gevangenissen van Brugge, Ieper en Ruislede kan je beroep doen op onze consulenten.

 Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen
  02 537 59 28
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 www.smbg-famd.be