mei 09
2022

Op zondag 8 mei werden 80 Oekraïense vluchtelingen samen met hun gastgezinnen, tolken en hulpverstrekkers, vergast op een BBQ in De Brug, het vrijzinnig ontmoetingscentrum in Brugge in de Hauwerstraat 3A. Ze mochten gratis aanschuiven aan tafel. De kosten werden betaald vanuit het solidariteitsfonds dat de vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen heeft opgericht ter ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nam de Brugse –ruimer gezien de (West-)Vlaamse- vrijzinnig humanistische gemeenschap verschillende initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te steunen: solidariteitsfondsen werden opgericht en inzamelacties georganiseerd. Er zijn ook heel wat mensen vanuit de gemeenschap die vluchtelingen opvangen. Verder organiseerde De Brug ook al tekenles voor Oekraïense kinderen in haar lokalen, dit een aantal opeenvolgende zaterdagen.

In de gebouwen van De Brug en het huisvandeMens in Brugge worden al geruime tijd materialen ingezameld voor de vluchtelingen. Tot hiertoe was de solidariteit groot en kon men rekenen op heel wat donaties. Dankzij de hulp van velen konden zo reeds enkele konvooien met materiaal vertrekken, en zullen er nog vertrekken, naar de Poolse grens. Er komen via die konvooien ook vluchtelingen mee naar België.

Vanuit het fonds kon nu ook een BBQ worden gefinancierd waaraan 80 vluchtelingen deelnamen. Dat zijn specifiek Oekraïense moeders en hun kinderen die in Brugge verblijven. Ze gingen samen aan tafel met hun gastgezinnen, tolken en hulpverstrekkers.

Francis Moeykens, ondervoorzitter De Brug en initiatiefnemer van de BBQ en de tekenles: “Als humanisten dragen we sociaal engagement hoog in het vaandel. We zetten ons graag in voor acties voor een goed doel waarmee we bijdragen tot een solidaire en warme samenleving. De 120 mensen in totaal die we mochten ontvangen in De Brug hebben heel erg genoten van het samenzijn, dat deed ons plezier. Tijdens de BBQ hebben veel vrijwilligers geholpen en ook kennis kunnen maken met de Oekraïeners, wat een verbindend effect had.”

Giften zijn nog steeds welkom op het rekeningnummer BE06 0689 4267 4622 met vermelding 'Demens.nu voor Oekraïne’. Check de website www.vrijzinnigbrugge.be voor meer informatie rond spullen doneren en vrijwilligerswerk.

Ga naar het fotoalbum

Ga naar de website van De Brug Centrum voor het Vrije Denken

 BBQ