mrt 30
2023

Het huisvandeMens Brugge organiseert i.s.m. LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen en Vief Knokke-Heist een ‘Wegwijs in levenseinde Informatiebeurs’ op donderdag 13 april in de Sint Niklaaskerk in Westkapelle, Knokke-Heist. Met een infobeurs vanaf 16u, een voordracht thema ‘Levenseinde, wetgeving en wilsverklaringen’ om 19u en een voordracht ‘Levenseinde, verhalen uit de praktijk’ om 20u.

Het levenseinde houdt heel wat mensen bezig en er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijke levenseindebeslissingen. Wettelijk is er de laatste jaren veel veranderd. Mensen kunnen meer en meer zelf bepalen wat ze willen maar die keuzes zijn niet vanzelfsprekend.

LEIF en de huizenvandeMens informeren en sensibiliseren burgers op open en correcte wijze omtrent waardige levenseindezorg. Dit via individuele informatieve dienstverlening, in de regio o.m. op zitdagen in Knokke-Heist en in de kantoren van het huisvandeMens in Brugge of via voordrachten. Daarnaast is er ook voor zorgverleners en patiënten een uitgebouwde medische dienstverlening vanuit het team Uitklaren Levenseindevragen LEIF West-Vlaanderen.

Je kan beroep doen op deze instanties om je wegwijs te maken in de bestaande levenseindedocumenten en in de wetgeving aangaande euthanasie, palliatieve zorg en patiëntenrechten, en om hulp te vragen bij het invullen van een wilsverklaring, of een vertrouwelijk gesprek te hebben over je twijfels en angsten bij het levenseinde.

Op de infobeurs op 13 april in Westkapelle vanaf 16u tot 18u30 bekom je informatie over levenseindedocumenten (wilsverklaring euthanasie, negatieve wilsverklaring, wilsbeschikking teraardebestelling, verklaring voor orgaandonatie) en al wat bij het levenseinde komt kijken: palliatieve zorgen, euthanasie, erfenisrecht, een afscheidsplechtigheid en omgaan met een verlies.

Om 19u is er een voordracht met LEIFconsulent Britt Finaut die informatie geeft rond levenseindekeuzes, de wetgeving en het in orde brengen van documenten.

Om 20u is er een voordracht met Dr. Luc Huyghe die vertelt vanuit zijn ervaringen als LEIFarts. Hij licht het actueel verzoek voor euthanasie toe en gaat dieper in op vragen rond euthanasie.

De toegang is gratis. Voor de voordrachten dien je in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 33 59 75. Deze activiteit gaat door in de Polyvalente zaal Sint Niklaaskerk, Dorpsstraat 81 in Westkapelle (Knokke-Heist).

De zitdagen van LEIF West-Vlaanderen in Knokke-Heist vinden plaats in het Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 (Heist) elke 2de dinsdag van de maand tussen 13u30 en 16u en in het kantoor Knokke, E. Verheyestraat 3 (Knokke) elke 4de woensdag van de maand van 16u tot 18u op afspraak via 050 53 09 00. De LEIFdienstverlening van het huisvandeMens Brugge vindt plaats in de Hauwerstraat 3C, 8000 Brugge elke werkdag tijdens de kantooruren op afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 33 59 75.

Meer informatie:
Over de dienstverlening van het huisvandeMens Brugge en dit initiatief: huisvandeMens Brugge, 050 33 59 75, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Over LEIF West-Vlaanderen: www.leifwestvlaanderen.be 
Algemeen: Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0485 37 35 85 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma

Donderdag 13 april vanaf 16u in de Polyvalente zaal Sint Niklaaskerk, Dorpsstraat 81, 8300 Westkapelle (Knokke-Heist).

Infobeurs
van 16u tot 18u30

Aan infostanden zitten deskundigen klaar voor jouw persoonlijke
vragen rond:

Wilsverklaring euthanasie en negatieve wilsverklaring
HuisvandeMens & LEIF (Levenseinde Informatieforum) West-Vlaanderen

Orgaandonatie, lichaam schenken aan de wetenschap
HuisvandeMens

Palliatieve zorgen
Heidehuis vzw

Teraardebestelling, registratie wilsverklaringen
HuisvandeMens

Erfenisrecht
Notaris Moeykens & Vanquathem

Afscheidsplechtigheden en omgaan met verlies
HuisvandeMens

Voordrachten

19u - 20u Levenseinde, wetgeving en wilsverklaringen
Britt Finaut, consulent huisvandeMens en LEIFconsulent

“Over de wilsverklaringen die je vooraf kan invullen, bestaan veel misverstanden. Ik klaar die uit, met als belangrijkste advies: praat erover, met je naasten, met je arts.”
Consulent Britt Finaut gaat in op vragen als: Hoe maak je duidelijk welke behandelingen je niet wil? Wat is het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie? Kan euthanasie bij dementie?

20u - 21u Levenseinde, verhalen uit de praktijk
Dr. Luc Huyghe, LEIFarts

“Ik luister naar mensen die denken aan euthanasie. Elk proces is anders. We bespreken of hun vraag begeleid kan worden binnen de wetgeving.”
Dr. Luc Huyghe vertelt vanuit zijn ervaringen als LEIFarts. Hij licht het actueel verzoek voor euthanasie toe en gaat dieper in op vragen rond euthanasie.