mei 07
2023

Fulvio en Warre van Atheneum Voskenslaan Gent wonnen de West-Vlaamse voorronde van de Vlaamse Debatwedstrijd in VC Mozaïek Kortrijk op 3 mei en behaalden daarmee een plaats voor de Grote Finale op 13 mei in de Senaat in Brussel. Tijdens de finale streden 8 straffe debatteams, vijfde- en zesdejaars spreektalenten, voor de titel 'Winnaars van De Vlaamse Debatwedstrijd 2023'. Robin en Kwinten, eveneens van Atheneum Voskenslaan Gent, wonnen met glans de finale.

De Vlaamse Debatwedstrijd is een initiatief van HUJO om jongeren belangrijke skills aan te leren die essentieel zijn om ten volle te kunnen deelnemen aan onze samenleving als kritische en zelfverzekerde burger. Jongeren leren, door te debatteren, onder andere kritisch denken en onderzoeken, argumenteren en redeneren, een mening vormen en verdedigen, luisteren, speechen, spreken voor publiek en samenwerken.

In alle Vlaamse provincies zijn er voorrondes, en de West-Vlaamse vond plaats op 3 mei in het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk. Zeven teams van twee tot drie leerlingen daagden op, en kregen minstens twee stellingen op hun bord, waarvan ze er één hadden kunnen voorbereiden op voorhand, en eentje waarover ze ongeveer tien minuten konden nadenken vooraleer eraan te beginnen. Een van de voorbereide stellingen ging over de (al dan niet) noodzaak aan een Europees leger.

Wat de deelnemers niet weten op voorhand is of ze pro of contra een stelling moeten debatteren. Het kan dus goed zijn dat je als overtuigde vleeseter dient te bepleiten waarom iedereen beter zou overschakelen op een vegan dieet, of dat je als klimaatactivist er geen graten in ziet dat iemand voor korte afstanden het vliegtuig neemt. Want het gaat niet zozeer om het standpunt dat je inneemt, als wel om de manier waarop je het debat aanpakt en hoe sterk je je punt verdedigt. Niet alleen inhoudelijk trouwens, maar ook qua vorm: kijk je je opponenten aan? Spreek je helder? Gebruik je lichaamstaal? Debatteer je voornaam en correct? Hoe reageer je op de argumenten van de tegenpartij?

In eerste instantie krijgt elk team de kans om hun stelling te definiëren en drie argumenten te poneren. Daarna begint het eigenlijke debat: het ene team probeert de argumenten van het andere team te ontkrachten. Je moet dus zowel je eigen theorie staande houden als die van de tegenstanders onderuit halen, en dit op een heldere, goed te volgen manier met een correcte taal. Tot slot volgen de einddebatten: elk team dient nu zijn kans te grijpen om de jury te overtuigen dat zij de beste argumenten hebben en dat hun stelling de enige juiste is.

Na het debat volgt het juryberaad, en wordt er feedback gegeven die al meteen in de volgende ronde kan worden toegepast. Na een aantal debatten worden de punten samengeteld, en gaan de twee teams met de hoogste score het finaledebat aan. Over kernenergie maar liefst, en dat zomaar uit de losse pols.

Fulvio en Warre van het Atheneum Voskenslaan Gent veroverden de eerste plek en behaalden hiermee een plaats in de finale op 13 mei. Tijdens de voorronde in West-Vlaanderen ging de tweede plek naar leerlingen van het GO Atheneum Avelgem en de derde plaats naar leerlingen van Atheneum Voskenslaan Gent. Tijdens de finale streden 8 straffe debatteams, vijfde- en zesdejaars spreektalenten, voor de titel 'Winnaars van De Vlaamse Debatwedstrijd 2023'. Robin en Kwinten, eveneens van Atheneum Voskenslaan Gent, wonnen met glans de finale.

debatwedstrijd

debatwebstrijd1debatwedstrijd2