juli 25
2023

Van 3 tot 6 augustus vindt het World Humanist Congres 2023 plaats in Kopenhagen in Denemarken. Het thema luidt: humanisme en democratie.

Alle info vind je op World Humanist Congress 2023 - Welcome (whc2023.com)

WHC head banner

Meer over het thema:

HUMANISME EN DEMOCRATIE
Democratie is meer dan het favoriete politieke systeem van humanisten. "Humanisme is een democratische en ethische levenshouding" zijn de allereerste woorden van het Minimum Statement van Humanist International.

Democratie is een van de kernwaarden van het humanisme.

Toen de internationale humanistische beweging voor het laatst samenkwam voor een wereldcongres, in Oxford in 2014, waren er donkere wolken aan de horizon van de democratie.

Sindsdien is er een perfecte storm van bedreigingen over ons heen gekomen: Populisme, nepnieuws, identitair nationalisme en autoritaire, zelfs extremistische, religieuze en politieke bewegingen - en regeringen.

Zelfs in de beste tijden is democratie een project dat werk en onderhoud nodig heeft. Als de jaren sinds 2014 ons iets hebben geleerd, is het dat we moeten vechten voor democratie om haar te behouden.

Democratie is, als humanistische waarde, onderdeel van een systeem van waarden, zoals rationaliteit, gelijkheid, verantwoordelijkheid en de rechtsstaat. En democratie is op haar best wanneer deze waarden naast elkaar bestaan en elkaar versterken.

Het thema van dit congres is "Bouwen aan betere democratieën door middel van humanistische waarden". We zullen kijken naar wat een goed functionerende democratie is en wat haar bedreigt.

Maar eerst en vooral zullen we ons richten op hoe humanistische waarden kunnen bijdragen aan de opbouw van sterke en goed functionere democratieën.