aug 27
2023

De Kortrijkse vrijzinnige organisaties August Vermeylenkring, huisvandeMens, Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Humanistisch Verbond en Willemsfonds zetten samen het project ‘FADING MEMORIES’ op touw.

Het project, dat loopt van 10 tem 19 november in Vrijzinnig Centrum Mozaïek in Kortrijk, omvat een foto-expositie en theatervoorstellingen rond vergankelijkheid, herinneringen, liefde en rouw. (Woord)kunstenaars, muzikanten, theatermakers en denkers vatten de rauwe schoonheid en puurheid van deze menselijke ervaringen in beeld, woord en muziek.

Tijdens de kille novemberdagen staan mensen stil bij de dood, vergankelijkheid, afscheid, pijn, rouw en het verlies van dierbaren. Thema’s die we zelden benoemen. De emoties die ermee gepaard gaan verbergen wij liever voor de buitenwereld. Toch maken ze deel uit van het leven. Geen dood zonder leven, geen rouw zonder liefde, geen pijn zonder vreugde. Geen Thanatos zonder Eros.

Vrijzinnig humanisten voelen zich betrokken bij de universele thema’s en zijn steeds op zoek naar zingeving in het leven. Iedereen krijgt te maken met verlies, pijn, afscheid. Het is iets waar ieder van ons doorheen moet. Er rust nog te veel een taboe op het voelen en uiten van pijn en verdriet. Met het project willen de initiatiefnemers dit taboe doorbreken en tonen dat deze ervaringen mensen met elkaar verbinden. Verdriet en eindigheid kunnen ook mooie dingen tot stand brengen: ontmoetingen en mooie uitingen in kunstvormen die troost, verbinding en menselijkheid kunnen brengen.

Op het programma staat een tentoonstelling met werk van kunstfotograaf Benny De Grove. De expo loopt van vrijdag 10 tot zondag 19 november, met een vernissage op vrijdagavond waarop Jean-Paul Van Bendegem te gast is. Op dinsdagavond 14 november kan je genieten van het vertel- en muziektheater ‘Schoonheid en Troost’ met Jessie De Caluwe en Hilde Van Laere. Op vrijdagavond 17 november brengt Kurt Defrancq de theaterperformance ‘Ik zie je… dood… graag’.
Alle activiteiten vinden plaats in Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk. De initiatiefnemers worden gesteund door de Stad Kortrijk en de Provincie West Vlaanderen.

Meer info over de activiteiten en hoe in te schrijven vind je op de website www.vcmozaiek.be 

Contact

Erik Verbeurgt en Julie Dumolein
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T 056 37 16 15
Overleiestraat 15a
8500 Kortrijk

eventfoto fading  Angel Of Wrath @ Benny De Grove