nov 17
2023

De Nationale Dagen van de Gevangenis is een initiatief dat de samenleving informeert over de situatie binnen de Belgische gevangenissen en detentie bespreekbaar maakt. In of rond deze periode kun je over heel België allerhande activiteiten bijwonen. In West-Vlaanderen kan je op dinsdag 5 december om 14u in VLC De Geuzetorre Oostende en op vrijdag 8 december om 19u30 in CC Het Perron Ieper gespreksavonden rond het thema gevangenis bijwonen.

 
Een aantal pluralistische groeperingen en organisaties organiseert de Nationale Dagen van de Gevangenis. De dagen vinden dit jaar plaats van 16 november tem 26 november. Het is de 10e editie, het motto luidt: "10 jaar vast: niets is veranderd!"
 
 
Ook de lidorganisaties van deMens.nu en de huizenvandeMens organiseren rond deze periode verschillende evenementen die te maken hebben met ethiek, mentale weerbaarheid, zorg en morele dienstverlening binnen ons gevangeniswezen.

Het aanbod in West-Vlaanderen:
 
Op dinsdag 5 december om 14u komt in VLC De Geuzetorre Oostende Nancy De Maesschalck spreken over het leven in de gevangenis, met de vraag "Is er ook schoonheid achter de tralies?" Nancy De Maesschalck (gekend van het programma 'Mijn god') is al 20 jaar vrijwillig moreel consulente in de gevangenis. Ze biedt een unieke inkijk in het dagelijks leven van de vrouwengevangenis van Brugge. Organisatie: Avansa i.s.m. Stad Oostende en VLC De Geuzetorre Meer info  
 
(Dit event is afgelast):  Op vrijdag 8 december om 19u30 gaat in CC Het Perron Ieper cipier Michel Ackaert in gesprek met journalist Tjhoi Ng Sauwrond het thema 'Seks in de gevangenis'. Het B.Z.T of in de volksmond ook wel het 'seksbezoek' genoemd is nu in alle gevangenissen een feit. Ackaert schreef aan de hand van anekdotes en beschrijvingen uit zijn job het boek 'Seks in de gevangenis'. Tjhoi is gekend van zijn podcast 'Iedereen levenslang'. We kunnen een boeiend gesprek verwachten over menswaardige detentie. Organisatie: Avansa Oostende-Westhoek en huisvandeMens Ieper Meer info