jan 01
2024

De twaalfde editie van het Freedom of Thought Report van Humanists International werd gelanceerd. Dit jaarlijkse rapport onderzoekt de juridische en mensenrechtensituatie voor humanisten, atheïsten en niet-religieuzen over de hele wereld. Freddy Mortier, voorzitter deMens.nu en Emma Wadsworth-Jones, medewerker Humanists International reageren op het rapport met enkele belangrijke aandachtspunten.

In 186 landen over de hele wereld worden atheïsten gediscrimineerd. Ongeveer 70% van de wereldbevolking in landen woont waar de uiting van humanistische waarden ernstig wordt onderdrukt.

Dat kan verschillende vormen aannemen. Sommige landen zijn theocratieën met een staatsreligie en verplicht godsdienstonderwijs. In ten minste 87 landen over de hele wereld blijft blasfemie een strafbaar feit. In enkele landen zoals Iran en Pakistan kan je voor godslastering zelfs de doodstraf krijgen.

Discriminatie van atheïsten neemt soms ook subtielere vormen aan zoals bijvoorbeeld door een discriminerende financiering of het bemoeilijken van het oprichten van een humanistische organisatie.

Dit jaar wordt er in het rapport specifiek ingezoomd op de situatie in Australië, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Canada, Tsjechië, Iran, Noord-Macedonië, Rusland, Slowakije en Zambia. Op de website vind je een volledig overzicht.

Volgens de monitoring van Humanists International blijft België een van de veiligste landen voor vrijdenkers. Toch zijn er ook bij ons belangrijke aandachtspunten.

Lees de reacties van Freddy Mortier, voorzitter deMens.nu en Emma Wadsworth-Jones, medewerker Humanists International