feb 24
2024

HuisvandeMens Ieper organiseert in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een activiteit waarbij 3 personen als ‘levend boek’ komen vertellen hoe zij reeds vaak te maken kregen met discriminatie. Dit op woensdag 20 maart om 19.00 uur in Jeugdhuis JOC in Ieper.

Tijdens deze avond vertellen 3 levende boeken hun verhaal en het publiek kan achteraf vragen stellen. Elk van hen brengt een moedig verhaal over hoe zij al vaak te maken kregen met vooroordelen en discriminatie. Tristan vertelt over zijn leven als transgender. Aaron legt ons uit hoe het is om te leven met een spierziekte. Michiel werd zwaar verbrand als peuter en draagt er nog steeds pijnlijke, zichtbare littekens van.

Talitha Ligneel, medewerker huisvandeMens: “HuisvandeMens Ieper wil met deze activiteit helpen om stereotypen te doorbreken en meer begrip en verdraagzaamheid in de samenleving te brengen.” Voor huisvandeMens Ieper is dit een eerste stap om naar de toekomst toe, in samenwerking met partners, het traditionele concept van het ‘Levend Boek’ of ‘Levende bibliotheek’ te organiseren waarbij je als individu een levend boek kan ontlenen. Dan kies je uit meerdere personen het verhaal dat je meest aanspreekt, zoals je een boek zou ontlenen, en leer je in een persoonlijk gesprek het ‘Levend Boek’ kennen.

Deze activiteit past ook binnen het omvangrijk project van de vrijzinnig humanistische gemeenschap getiteld ‘Route24 – campagne ‘hoe vrij denk jij’?’. In aanloop naar de verkiezingen in 2024 worden heel wat activiteiten georganiseerd door zowel huizenvandeMens als vrijzinnige centra en verenigingen, die als doel hebben de solidariteit en verdraagzaamheid in de samenleving te vergroten. Recent werd de website www.hoevrijdenkjij.be gelanceerd waarbij mensen via een test hun geest kunnen aanscherpen en geconfronteerd worden met hun eigen vooroordelen.

Deelnemen aan de activiteit op 20 maart is gratis en vooraf inschrijven is niet vereist. Het Jeugdhuis JOC Ieper vind je in de Fochlaan 3. We starten om 19.00 uur. Wens je meer informatie neem dan contact op met huisvandeMens Ieper via 057 23 06 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze activiteit werd mogelijk gemaakt in samenwerking met Avansa, Vredescollectief Ieper en Platform 21/03.

Op zondag 24 maart is er de nationale betoging tegen racisme in Brussel. Afspraak aan station Ieper om gezamenlijk de trein te nemen van 10.15 uur.

Info over de activiteit

Talitha Ligneel, medewerker huisvandeMens Ieper, 057 23 06 30 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Algemene info

Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0485 37 35 85 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

3 levende boeken

Boek 1: Tristan – Leven als transgender.

Tristan voelde al van jongs af aan dat hij zich niet echt een meisje voelde. Dit kwam tot uiting toen hij 7 jaar was, hij droeg toen al liever de jongenskleren van zijn broer. Op zijn 16e kwam hij tot de ontdekking wat transgender is. Hij ging op zoek naar zijn eigen identiteit en stapte op zijn 18e naar zijn familie met de boodschap dat hij man wilde zijn. Tijdens dit traject kreeg hij vaak te maken met vooroordelen en pestgedrag.

Boek 2: Aaron – Leven als rolstoelgebruiker

Aaron kwam reeds op jonge leeftijd te weten dat hij een spierziekte had. Dit uitte zich in het moeilijk kunnen stappen, snel vermoeid zijn… Zijn familie kwam tot de ontdekking dat Aaron een erfelijke ziekte had die ervoor zorgt dat hij geen spieren meer kan aanmaken. Langzaamaan kon hij zijn spieren steeds minder goed gebruiken. Daardoor zit hij nu in een rolstoel en kan hij zich moeilijk verplaatsen. In veel etablissementen is het voor hem zelfs onmogelijk om toegang te krijgen.

Boek 3: Michiel – Leven na brandwonden

Michiel raakte op zijn 1,5jaar zeer ernstig verbrand. Daardoor kreeg hij te maken met heel wat nare gevolgen. Intussen heeft hij ontelbaar veel operaties achter de rug. Maar de littekens blijven zichtbaar. Tijdens verschillende momenten in zijn leven voelde hij  zich aangestaard en veroordeeld. Vooral tijdens het zoeken naar een job, werd duidelijk dat er te vaak naar uiterlijke kenmerken wordt gekeken.