feb 23
2024

HuisvandeMens Kortrijk vertoont de documentaire ‘Addicted to life’ over het leven van paralympisch topatlete Marieke Vervoort, op vrijdag 8 maart om 19.30 uur in Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15A. De film belicht thema’s als levenseindebegeleiding, palliatieve zorg en euthanasie. Vooraf geeft LEIFarts Dr. Alain Cornet een beknopte uitleg over de euthanasiewetgeving.

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Deze film volgt de atlete in haar 3 laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt. Het recht op sterven gaf haar de wil om te leven. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open, en wordt ze wereldkampioene.

Het huisvandeMens vertoont deze gevoelige film om thema’s als levenseindebegeleiding, palliatieve zorg en euthanasie meer bespreekbaar te maken. De vertoning wordt voorafgegaan door een woordje uitleg over de euthanasiewetgeving door LEIFarts Alain Cornet. Na de voorstelling kan je nog napraten in het Mozaïekcafé.

Het levenseinde houdt heel wat mensen bezig. We kunnen bepaalde keuzes maken maar die zijn niet vanzelfsprekend. De huizenvandeMens informeren en sensibiliseren burgers op open en correcte wijze omtrent waardige levenseindezorg. Dit via individuele informatieve dienstverlening. Je kan beroep doen op het huisvandeMens om je wegwijs te maken in de bestaande levenseindedocumenten en in de wetgeving aangaande euthanasie, palliatieve zorg en patiëntenrechten, en om hulp te vragen bij het invullen van een wilsverklaring, of een vertrouwelijk gesprek te hebben over je twijfels en angsten bij het levenseinde.
De toegang tot de filmvertoning op vrijdag 8 maart in Vrijzinnig Centrum Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk is gratis. Inschrijven is gewenst via 056 25 27 51 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Algemene info
Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen, 0485 37 35 85 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

huisvandeMens Kortrijk
Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk T 056 25 27 51 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.