mrt 28
2024

HuisvandeMens Ieper organiseerde in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een activiteit waarbij 3 personen als ‘levend boek’ kwamen vertellen hoe zij reeds vaak te maken kregen met discriminatie.

Tijdens deze avond vertelden 3 ‘levende boeken’ hun verhaal en het publiek kon achteraf vragen stellen. Elk van hen bracht een moedig verhaal over hoe zij al vaak te maken kregen met vooroordelen en discriminatie. Tristan vertelde over zijn leven als transgender. Aaron legde uit hoe het is om te leven met een spierziekte. Michiel werd zwaar verbrand als peuter en draagt er nog steeds pijnlijke, zichtbare littekens van.

Talitha Ligneel, medewerker huisvandeMens: “ Het was een zeer boeiende en leuke avond. Ik heb er echt van genoten. Tristan, Aaron en Michiel brachten hun levensverhalen en haalden de nadelen van hun 'anders zijn' aan. Maar ze hadden alle drie zoveel positieve boodschappen dat het mij echt ontroerde. Ze maakten duidelijk dat ze omringd werden met veel liefde en vriendschap. En daardoor vinden ze steeds de kracht om door te gaan. Ik hoop dat de avond zijn impact had. Bijvoorbeeld op mensen in het publiek die een zaak hebben, of ooit eentje willen opbouwen, misschien zullen zij die bewust toegankelijker maken voor rolstoelgebruikers. Of misschien zal een baas van een bedrijf minder terughoudend zijn om iemand met een wat ander uiterlijk de kans te geven om bij het bedrijf aan de slag te gaan. Wat mij sterk zal bijblijven zijn de leuke persoonlijkheden dat ik beter kon leren kennen. Ze zijn alle drie gedreven om te helpen de wereld een stukje mooier te maken voor iedereen en positiviteit te verspreiden, ondanks hun ‘anders zijn’.”

Deze activiteit past binnen het omvangrijk project van de vrijzinnig humanistische gemeenschap getiteld ‘Route24 – campagne ‘hoe vrij denk jij’?’. In aanloop naar de verkiezingen in 2024 worden heel wat activiteiten georganiseerd door zowel huizenvandeMens als vrijzinnige centra en verenigingen, die als doel hebben de solidariteit en verdraagzaamheid in de samenleving te vergroten. Recent werd de website www.hoevrijdenkjij.be gelanceerd waarbij mensen via een test hun geest kunnen aanscherpen en geconfronteerd worden met hun eigen vooroordelen. Doe jij ook de test en ontdek je je resultaat? 

Dank voor de foto’s aan Photography Dieter Boens - fotografiedieter.be 

Solidair met levende boeken6

Solidair met levende boeken7solidair met levende boeken1Solidair met levende boeken8solidair met levende boeken3

solidair met levende boeken4solidair met levende boeken5Solidair met levende boeken9Solidair met levende boeken10