Vrijzinnig Huis Koksijde houdt opendeur op zondag 22 december - zoals ook een aantal andere vrijzinnige centra in de provincie

Het vrijzinnig centrum in Koksijde gelegen in de Galloperstraat 48 houdt opendeur op zondag 22 december van 11.00 tot 15.00 uur om de werking in de kijker te zetten. 

 
Op het programma staat een infobeurs waarbij je je vragen kan stellen aan de enthousiaste medewerkers van het ontmoetingscentrum, de lokale vrijzinnige organisaties en de vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens Diksmuide.
Er is een praatcafé en je kan genieten van een gratis pannenkoek met koffie of thee. Roland Desnerck geeft rond 11.15-11.30 uur een gastoptreden met ‘Oude Oostendse liedjes’.
Het ontmoetingscentrum en de lokale vrijzinnige verenigingen bieden in de regio Westhoek Noord voor elk wat wils, gaande van lezingen, tentoonstellingen, een quiz, een ontbijt,...waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Elke zondag is het ontmoetingscentrum open tussen 11.00 en 13.30 uur, iedereen is dan welkom voor een babbel en een drankje.
Deze verenigingen zijn werkzaam in Vrijzinnig Huis Koksijde: Willemsfonds Koekelare , Willemsfonds Veurne-De Panne-Koksijde, Willemsfonds Nieuwpoort, Humanistisch Verbond Westhoek, Humanistisch Verbond Koekelare-Diksmuide, Uitstraling Permanente Vorming Westkust, Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke, Vrienden van het GO! Westhoek en Comité vzw Panne Instituut.
In het centrum houdt een vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens Diksmuide ook permanentie, op de eerste en derde dinsdag van de maand van 9.30 tot 16.30 uur, na afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 051 55 01 60.

Tijdens het weekend van 20, 21 en 22 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in (West-)Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op www.winterzonnewende.be.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme.

Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.

 


 Meer info