Traditioneel organiseren de huizenvandeMens jaarlijks een herdenkingsplechtigheid voor de dierbaren wiens afscheidsplechtigheid ze begeleid hebben. Niet iedereen heeft behoefte aan zo’n gedeeld moment, maar voor wie wel deelneemt is het steeds een moment van steun, troost en herkenning. Het ‘samen’ stilstaan en erkenning geven aan het blijvend gemis kan veel betekenen. Maar net dat ‘samen’ blijkt dit jaar moeilijk te verwezenlijken. Toch zijn we ervan overtuigd dat in warmte en verbondenheid herdenken en aandacht hebben voor verdriet belangrijk zijn. Een menselijk gebaar ter ondersteuning dat –misschien nu meer dan ooit- nodig is.

Dit jaar worden de nabestaanden niet uitgenodigd voor een herdenkingsceremonie die ze op een locatie kunnen beleven maar wel voor een online herdenkingsmoment. In de huiskamer, in de intimiteit van de eigen leefwereld. Via beelden, muziek, teksten nemen we de mensen mee op wandel langs herinneringen en gemis. Ieder in zijn eigen huis, haar eigen thuis, maar wel gezamenlijk op hetzelfde moment. 

In deze periode organiseren de huizenvandeMens in West-Vlaanderen ook hun jaarlijkse herdenkingsplechtigheid, in digitale vorm dus maar evengoed zijn het mooie momenten van herinnering en troost.

De intro van de herdenkingplechtigheid thema 'Thuis':

 30-10-20