Agenda

Datum: Zaterdag 16 December 2017
Uur: 14:30 - 17:00
Organisator:
Vrijzinnige ontmoetingscentra

Plaats: VC De Fakkel
Zwanenstraat 11 - 8450 Bredene

Info & Routebeschrijving :VC De Fakkel houdt opendeur om de werking in de kijker te zetten. Op zaterdag 16 december kunnen zowel leden als niet-leden het centrum bezoeken van 14u30 tot 17u. in een vrije toegang.

Wij voorzien twee groepsbezoeken aan de infrastructuur met een uiteenzetting over onze werking.

De eerste groep start om 15u, de tweede om 16u.

Er wordt ook een projectie getoond over de totstandkoming van het Vrijzinnig Centrum.

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op de kalender.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme.
Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.


terug naar kalender