Agenda

Datum: Zaterdag 24 November 2018
Uur: 17:30 - 20:00
Organisator:
Plaats: Gotische zaal stadhuis Brugge
Burg 11 - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :



Op 24 november 2018 zal het CGSO de Prijs voor de Vrijzinnige Actie in ontvangst nemen en prof. dr. Petra De Sutter de Prijs voor het Vrije Denken.

LAUREATEN

Prof. Dr. Petra De Sutter en CGSO, Centrum voor Gezinsplanning en Seksuele Opvoeding

HET FEIT DAT IEDEREEN BESCHIKT OVER HET RECHT OM ZIJN REDE AUTONOOM TE GEBRUIKEN BETEKENT DAT HET VRIJE DENKEN EN BIJ EXTENSIE HET VRIJ ONDERZOEK EN WETENSCHAP EEN FUNDAMENTEEL DEEL UIT MAKEN VAN ONZE SAMENLEVING. DE RAYMOND MAECKELBERGHE FOUNDATION WIL HET VRIJE DENKEN ONDERSTEUNEN DOOR OM DE TWEE JAAR TWEE PRIJZEN UIT TE REIKEN.

DE EERSTE PRIJS, “PRIJS VOOR HET VRIJE DENKEN”, IS BEDOELD OM EEN PERSOON OF EEN VERENIGING TE BEKRONEN DIE MET ZIJN OF HAAR PUBLICATIES OF ACTIVITEITEN VOOR EEN GESPECIALISEERD DAN WEL BREED PUBLIEK HET VRIJE DENKEN UITDRAAGT.

DE TWEEDE PRIJS, “PRIJS VOOR VRIJZINNIGE ACTIE”, IS BEDOELD OM EEN PERSOON, INSTELLING OF VERENIGING TE BEKRONEN, DIE ZICH IN ONZE CONTREIEN BIJZONDER VERDIENSTELIJK HEEFT GEMAAKT BIJ HET UITDRAGEN VAN HET VRIJZINNIGE GEDACHTEGOED.

RAYMOND MAECKELBERGHE FOUNDATIONLAUREAAT PRIJS ‘HET VRIJE DENKEN’ 2018

Prof. dr. Petra De Sutter

Prof. Dr. Petra De Sutter is gynaecoloog, academicus, senator, hoofd van de afdeling ‘Reproductieve Geneeskunde’ van het universitair Ziekenhuis Gent, ze is bestuurslid van de ‘European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE)’, lid van de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde en voorheen lid van de Hoge Gezondheidsraad en het Franse ‘Agence de la biomédicine’. Ze is auteur van meer dan 300 publicaties in peer-reviewed tijdschriften, ze schreef ook een boek met als titel (over)leven over o.a. haar transformatie tot vrouw en haar ervaringen in de Europese Raad. In mei 2017 noemde Charlie magazine haar een van de top 25 invloedrijkste Belgen. Ze ontving ook tal van onderscheidingen, ze is een topwetenschapster met een grote gedrevenheid voor ethische discussies binnen haar vakgebied waar ze een leidende rol in opeist.

Petra De Sutter is tevens politiek actief voor Groen niet alleen nationaal maar ook Europees en zetelt in de Raad van Europa. In deze context strijdt ze tegen de ultra-conservatieve stemmen in het Europees debat over ethische waarden. Zo schrijft ze in haar boek ((over)leven): ‘In de rest van Europa zijn de meningsverschillen veel groter en bestaan er een pak meer religieuze groepen of landen die ons ethische gedachten-goed verwerpelijk vinden. … Niet alleen hun mening over abortus en euthanasie wijkt sterk af van de onze, ook deze over holibirechten.’.

Bovendien vervult Petra De Sutter als transgender een voorbeeldfunctie. Ze wil niet per sé een boegbeeld zijn maar als ze met haar verhaal iemand een hart onder de riem kan steken doet ze het graag.

De Raymond Maeckelberghe Foundation heeft haar verkozen tot laureaat 2018 voor de prijs van het ‘Vrije denken’ omdat zij zowel door haar publicaties en activiteiten voor een gespecialiseerd publiek alsook door haar politieke en andere activiteiten voor een breed publiek het vrije denken uitdraagt.

RAYMOND MAECKELBERGHE FOUNDATIONLAUREAAT VRIJZINNIGE ACTIE 2018

Centrum voor Gezinsplanning en Seksuele Opvoeding (CGSO)

Het CGSO werd in 1972 met als doel “... inzichten en opvattingen op het gebied van het geslachtsleven en van het maatschap-pelijk cultureel leven … te verspreiden, mensen te helpen bij hun seksuele moeilijkheden, taboes te doorbreken,….”. Hiermee stond het CGSO aan de wieg van de seksuele emancipatiestrijd in de regio Brugge. Het is een belangrijke strijd geweest met talrijke facetten. Het begon met de strijd tegen het verbod om informatie te verschaffen over anticonceptie. Daarna volgde het gevecht voor het recht op abortus en voor de erkenning van het homohuwelijk en tegen discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, godsdienst maar ook seksuele voorkeur. Vandaag strijdt het CGSO voor rechten van mensen met een specifieke genderexpressie of een andere seksuele voorkeur dan de heteroseksuele. Jarenlang zorgde het CGSO voor seksuele en rela-tionele vorming aan scholen en andere organisaties, organiseerde ze lokale acties rond soa en HIV, en ondersteunde ze lokale holebigroepen enz.

In 1994 brak een donkere tijd aan. Het CGSO Brugge werd van de subsidiërende over-heid verplicht zich te integreren in een centrum algemeen welzijnswerk (CAW) dat duidelijk een andere mensvisie had en moest ze haar typische dienstverleningsaanbod laten op gaan in de werking van deze CAW. Hierop besloot het CGSO een nieuwe weg in te slaan en ze enerzijds als vrijwilligersorganisatie en zonder enige subsidies een nieuwe CGSO-werking uit bouwen en anderzijds binnen het bestuur van het CAW te blijven wegen op het beleid en de missie van het CGSO te blijven uitdragen. Daarmede was de levensvatbaarheid van het CGSO niet verzekerd. De doorbraak kwam toen samenwerkingsakkoorden werden afgesloten met andere vrijzinnig humanistische organisaties zoals het Huis-van-de-Mens Brugge, LEIF West-Vlaanderen, Sensoa, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid enz. Op 26/2/2013 werd het Levenshuis officieel aan de pers voorgesteld als een huis waar alle mensen met levensvragen vanaf de conceptie tot en met het levenseinde terecht kunnen.

De Raymond Maeckelkberghe Foundation wil met deze prijs zijn waardering uiten voor én de manier waarop deze organisatie de vrijzinnig humanistische waarden uitdraagt en in de praktijk omzet én het ongelofelijk doorzettingsvermogen van de organisatie om tegen alle bureaucratische maatregelen in, haar werking in stand te houden.

 

BANKET IN DE CROWNE PLAZA, BURG 10, BRUGGE OM 20.30U

Sashimi van gerookte zalm, gefrituurde inktvis

olijfolie, zure room en gefruite peterselie

***

Filet van everzwijn

gebakken witte kool met een aroma van truffel, oesterzwam, rosti-aardappel en een graanmosterdsausje

***

Dessert

rood fruit, witte chocolademousse, frangipane en vanille-ijs

55 EURO PER PERSOON

(WIJNEN INBEGREPEN)

Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De inschrijving is definitief

na overschrijving van het bedrag op rek. nr. BE40 0015 5794 2763 (Bic. GEBABEBB)




terug naar kalender