Een dierbare verliezen is een van de zwaarste gebeurtenissen in een mensenleven. Tijdens een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid zeg je op je eigen manier vaarwel. Maar je staat er niet alleen voor. Van begin tot einde kan je rekenen op professionele ondersteuning.

Concreet

De dood is voor vrijzinnig humanisten het definitieve einde van het leven. Tijdens een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid staan het levensverhaal en de herinneringen aan de overledene centraal. Tijdens een gesprek wordt de tijd genomen om te praten en te luisteren. Wat betekende de overledene voor jou, welke gevoelens brengt dit verlies met zich mee? Hierop baseert de vrijzinnig consulent zich voor een unieke afscheidstekst. Er is uiteraard ruimte voor persoonlijke bijdragen van familie en vrienden, en ook kinderen kunnen betrokken worden.
Verkies je een plechtigheid met veel genodigden of eerder een intiem samenzijn? Schrijf je zelf iets, vind je troost in een lied of symbool? Zijn er familieleden of vrienden die iets kwijt willen? De consulent houdt rekening met de wensen van de overledene en zorgt in samenspraak met de nabestaanden voor een waardig eerbetoon. Soms is het de terminaal zieke persoon zelf die zijn of haar afscheidsplechtigheid voorbereidt samen met de consulent.
De afscheidsplechtigheid vindt plaats in het crematorium, bij de begrafenisondernemer, in de aula op de begraafplaats of in een vrijzinnig centrum.

Getuigenissen 

 

Stefaan over de afscheidsplechtigheid van zijn dierbare vrouw Kathleen


"Wij hebben voor een vrijzinnig humanistische plechtigheid gekozen omdat Kathleen vrijzinnig opgevoed werd en ikzelf ben ook vrijzinnig. De voorbereiding van de plechtigheid is vlekkeloos verlopen, samen met mijn 3 dochters en de consulenten van het huisvandeMens. Na een goede ontvangst hadden we een gesprek van ongeveer een uur in een gezellig zaaltje. Alles werd rustig besproken en iedereen kreeg de kans om iets te zeggen over Kathleen. Bij de gesprekken hielp de consulent ons de juiste woorden te vinden om afscheid te nemen. We hielden er allen een positief gevoel aan over, met spreekster Monique die de teksten uitstekend aan elkaar verbond. Er waren 5 sprekers en alles volgde elkaar vlot op. De reacties van vrienden en familie waren heel positief. Zelfs gelovigen wisten niet dat vrijzinnige plechtigheden ook zo’n invloed konden hebben. De overleden persoon staat hier werkelijk centraal. In ieder geval: een dikke pluim voor het huisvandeMens!”

Ria over de afscheidsplechtigheid van haar vader


“ 'HuisvandeMens', nooit van gehoord. Tot mijn vader stierf en hij geen christelijke begrafenis wou. De begrafenisondernemer raadde mij het huisvandeMens aan. Het eerste telefonisch contact was warm, begrijpend en onmiddellijk uitnodigend om een afspraak vast te leggen. Een klein bureau, enkele knusse zetels, een kopje koffie en een luisterend oor maakten het voor mama en mezelf gemakkelijk om het levensverhaal van papa te vertellen. We babbelden enthousiast even ons verdriet weg. De consulent zette ons verhaal op papier zoals we het voor ogen hadden, aangevuld met poëzie en muziek naar onze keuze. Op de uitvaart hebben we dan ook op een mooie manier afscheid kunnen nemen. Geen ellenlange preken maar kort, krachtig en persoonlijk. De teksten werden voorgelezen door een vrijwilligster die dat voortreffelijk bracht. Ik kreeg de mogelijkheid om mijn eigen verhaal te doen met in mijn nabijheid onopvallend de spreker, klaar om over te nemen als het mij te moeilijk zou worden. De commentaren van familie en vrienden waren lovend. Kan het mooier dan dat mensen hetzelfde willen? Het huisvandeMens is een vrijzinnige organisatie, op maat gesneden voor mensen die een eigentijdse en persoonlijke aanpak willen, los van alle geloof, van om het even welke belangrijke gebeurtenis in het leven.”

Dankwoorden namens verschillende mensen


"Ik heb het moeilijk om erover te praten maar soms lucht het op: ik ben enorm blij dat we via palliatieve bij jullie terecht gekomen zijn, het steunt ons enorm dat we onze dierbare zo’n mooi, waardig en echt persoonlijk afscheid kunnen geven hebben. Echt bedankt daarvoor!"

"Een dikke merci voor jullie ondersteuning, zeer menselijk en professioneel."

"Uit onze persoonlijke naam en die van de familie wensen wij u en de spreker van dienst nog eens te bedanken voor de medewerking bij het afscheid van onze geliefde papa. De tekst was sober, mooi en op een heel serene manier voorgelezen. Door iedereen zeer geapprecieerd! Het blijft een mooie herinnering."

"Wij willen u onze uiterste tevredenheid laten kennen over de rouwplechtigheid van verleden zaterdag. Werkelijk alles is perfect verlopen, en achteraf, tot op vandaag, kreeg ik talrijke blijken van waardering van familie en kennissen. Op de plechtigheid zelf trof het mij hoe coherent en passend alle stukken op hun plaats vielen en een fraai geheel vormden – beter nog dan ik kon inschatten bij het vooraf lezen van de eindtekst. De plechtigheid was precies zoals zoiets moest zijn: niet te lang en niet te kort (inderdaad: 35’ zoals berekend), heel mooie omkaderende teksten, ad hoc en niet overdreven sentimenteel. Ook met mooie gedichten die fraai aansloten bij de inhoud, passende en mooie muziek die zeer goed het begin en het einde van de plechtigheid markeerden. Ook de zaal was heel mooi, met de bloemenkransen en met een lage winterzon die binnenscheen over de besneeuwde omgeving. Alle sprekers hebben hun speech uitstekend gebracht. Maar, last but not least, heeft de spreker de ganse plechtigheid zeer mooi en goed gebracht. Het was allemaal bijzonder geslaagd en moeder zou uiterst tevreden zijn geweest mocht zij het kunnen zien hebben."

 Contact opnemen?

Huizenvandemens / vrijzinnige centra 

Andere gebeurtenissen in je leven die aandacht verdienen?

De geboorte van een baby of een adoptie,
een groeifeest of lentefeest voor een kind,
een relatie of jubileum vieren,
of stil staan bij een ander sleutelmoment in je leven.

We begeleiden je plechtigheid.