header background image
 


Relatieplechtigheid

Willen jullie trouwen of vieren jullie een bijzondere huwelijksverjaardag? Is het tijd om even bewust aandacht te schenken aan wat jullie samen hebben? Stilstaan bij wat jullie verbindt en wat jullie belangrijk vinden in het leven, daarvoor zijn jullie bij het huisvandeMens aan het juiste adres. Elkaar het jawoord geven is een onvergetelijke gebeurtenis. Wie meer wil dan een eenvoudige handtekening in het gemeentehuis, kan het huisvandeMens inschakelen voor een persoonlijke plechtigheid. Want voor het vrijzinnig humanisme is elk koppel uniek.

 
Concreet
Voor de inhoudelijke uitwerking van een vrijzinnig humanistische plechtigheid kan je terecht bij het huisvandeMens in je buurt. Vanuit deMens.nu, in de huizenvandeMens, zijn overal in Vlaanderen vrijzinnig humanistische consulenten actief. Iedereen die behoefte aan ondersteuning heeft, kan een beroep doen op deze begeleiders die werken vanuit humanistische uitgangspunten. In voorbereidend(e) gesprek(ken) bekijk je samen met de consulent de mogelijkheden met betrekking tot het verloop van de ceremonie en teksten. De dienstverlening is kosteloos. Praktisch gezien maak je het best telefonisch een afspraak zodat het gesprek kan ingepland worden. Contacteer het huisvandeMens minstens een halfjaar tussen aanvraag en effectieve uitvoering. Er zijn ook enkele ontmoetingscentra waar je terecht kan voor begeleiding, waar een vrijwilliger je helpt om je plechtigheid uit te werken, vanuit dezelfde principes.
Als je op zoek bent naar een geschikte locatie voor je plechtigheid kan het huisvandeMens je de weg wijzen, wat ook geldt voor de vrijzinnige ontmoetingscentra. Er zijn vrijzinnige centra die over een infrastructuur beschikken die zich goed leent voor een plechtigheid en zij stellen deze infrastructuur ter beschikking aan wie dat wenst (o.a. VC Mozaïek Kortrijk, VC De Fakkel Bredene). Bij de respectievelijke centra kan je daar meer informatie over bekomen en een reservatie doen. Andere centra hebben soms de infrastructuur niet maar kunnen je wel helpen om een geschikte plaats in je buurt te vinden omdat zij bepaalde contacten onderhouden. Praktische informatie om een vrijzinnige relatieplechtigheid te organiseren kan je ook bekomen bij je ceremoniemeester.

Getuigenissen

Kim en Dylan over hun plechtigheid"De ceremonie heeft ons grootste verwachtingen volledig overtroffen. De tekst was heel mooi, ontroerend met het juiste vleugje humor, volledig hoe wij zijn! Ons publiek was ook super enthousiast, en dit was zonder twijfel het mooiste moment van onze dag! We raden iedereen aan, die ervoor kiest om niet kerkelijk te trouwen, om jullie in te schakelen voor het ceremoniële gedeelte. Het zorgt ervoor dat je als koppel toch een persoonlijk momentje hebt tijdens de dag."

Marissa en Stijn over hun plechtigheid"We genieten nog altijd na van een droomhuwelijk met een fantastische ceremonie. We hebben genoten van de eerste tot de laatste minuut en de complimenten die we van de genodigden mochten ontvangen zijn ontelbaar geworden. De tekst was helemaal hoe wij in het leven staan. En de manier waarop het gebracht werd gaf zoveel sterkte en rust. Iedereen genoot van het begin tot het einde."


Videofragmenten van een huwelijksplechtigheid
Karla en Stijn 1
Karla en Stijn 2
Karla en Stijn 3

Foto's huwelijksplechtigheden huisvandeMens

Huwelijksplechtigheden huisvandeMens