header background image
 

  • nieuws

Persberichten

Vrijzinnig Huis Koksijde houdt opendeur op zondag 22 december - zoals ook een aantal andere vrijzinnige centra in de provincie

Het vrijzinnig centrum in Koksijde gelegen in de Galloperstraat 48 houdt opendeur op zondag 22 december van 11.00 tot 15.00 uur om de werking in de kijker te zetten.

 

Schrijfactie voor Amnesty International gevolgd door de film ‘Z’

Dinsdag 10 december is de dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Om de mensenrechten te belichten programmeren De Brug en het huisvandeMens Brugge i.s.m. Amnesty International een schrijfactie vanaf 17.30 uur tot 19.30 uur, gevolgd door een vertoning van de film ‘Z’, een Frans-Algerijnse politieke thriller uit 1969 onder regie van Costa-Gavras. Je kan ervoor kiezen om enkel te komen schrijven of enkel de film bij te wonen of te combineren. Inschrijven is voor geen van beide nodig.

Wereldlichtjesdag: kaarsjes voor overleden kinderen

Elke 2e zondag van december –dit jaar op 8 december- steken mensen om 19 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De opkomst groeit jaar na jaar.

Grote Blind Gedropt van Make Belgium Great Again en Give A Day: huisvandeMens Brugge ontvangt 9 vrijwilligers

Op zaterdag 16 november vindt de grote Blind Gedropt actie plaats van Make Belgium Great Again en Give A Day. Op die dag worden kandidaat-vrijwilligers aan het werk gezet bij een vrijwilligersorganisatie. Het huisvandeMens is één van de deelnemende organisaties in regio Brugge. Zij doen regelmatig beroep op vrijwilligers, voornamelijk voor het schrijven en uitspreken van plechtigheden bij een geboorte, huwelijk of afscheid. Op 16 november tussen 13.00 uur en 16.00 uur zullen 9 kandidaat-vrijwilligers kennis kunnen maken met het huisvandeMens en ondergedompeld worden in de wereld van plechtigheden.

Warmste Closet Sale ten voordele van TEJO op zaterdag 30 november in Oostende

Op zaterdag 30 november kan je van 11.00 uur tot 18.00 uur shoppen op de Warmste Closet Sale die plaatsvindt in De Geuzetorre in de Kazernelaan 1 in Oostende. Je koopt er tweedehandskledij aan lage prijzen ten voordele van goed doel TEJO, Therapeuten voor Jongeren. Deze actie kadert binnen Music For life 2019 en is een initiatief van de huizenvandeMens West-Vlaanderen. 

Nieuw in het aanbod van het huisvandeMens:
Boekje ‘Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap’

Mensen nemen steeds meer zelf de regie over hun levenseinde in handen, waar mogelijk. Ze formuleren hun wil via de bestaande wettelijke documenten voorafgaande zorgplanning of ze plannen zelf hun uitvaart. De huizenvandeMens spelen in op die tendens en hebben sinds kort een boekje ‘Laatste wensen – een planner voor je nalatenschap’ in het aanbod. Hierin kan je heel wat zaken noteren, zoals regelingen voor je uitvaart: welke muziek je wenst, welke kist of urne je wil en zo meer. Of wat er moet gebeuren met je sociale media accounts, je telefoon of je huisdieren. Alle mogelijke wensen kan je invullen in 1 boekje en bewaren voor je nabestaanden.

Feestweekend 20 jaar De Geuzetorre Oostende op 25, 26 en 27 oktober

Eind oktober bestaat het gebouw 'De Geuzetorre', waar het vrijzinnig centrum en de Oostendse vrijzinnige organisaties gevestigd zijn, exact 20 jaar en dat wordt gevierd. Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw als organisatie bestaat reeds sinds 1972. Op vrijdagavond 25 oktober zetten zij het weekend feestelijk in met een dubbeloptreden van 2 coverbands en op zondag 27 oktober vindt ’s middags de officiële viering plaats.

Khalid Benhaddou komt spreken over ‘een westerse Islam’ op 12 september in Koksijde

Op donderdag 12 september is Khalid Benhaddou te gast in Vrijzinnig Huis Koksijde op uitnodiging van UPV Westkust en het Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke. Hoe verhoudt de islam zich tot de westerse wereld en een seculiere samenleving? Kan een moslim leven met de verlichtingswaarden van het Westen? Benhaddou verheldert factoren die bijdragen aan een ongenuanceerd beeld van de Islam.

Een nieuw huis, een nieuw verhaal voor de Brugse vrijzinnige gemeenschap 

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en het HuisvandeMens Brugge hebben sinds kort een nieuwe stek in de Hauwerstraat 3A en 3C, op het Beursplein. Dit is het startschot voor een vernieuwde werking waarbij vanaf september de Bruggeling tal van activiteiten zal kunnen meepikken. Tijdens het openingsweekend 22 en 23 juni is iedereen welkom om de gebouwen te bezoeken en kennis te maken met de vrijzinnige organisaties.

Openingsweekend nieuwe stek De Brug, Centrum voor het Vrije Denken en huisvandeMens Brugge op zaterdag 22 en zondag 23 juni

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken (het voormalig Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug) en het HuisvandeMens Brugge hebben sinds kort een nieuwe stek in de Hauwerstraat 3A en 3C, op het Beursplein. Tijdens het openingsweekend 22 en 23 juni is iedereen welkom om de gebouwen te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten.